Bier over datum

bier over datum

Vrijwel altijd staat er een houdbaarheidsdatum op de verpakking van bier. Kan bier over datum raken? En wat gebeurt er met je als je het toch drinkt, ook al heeft het de houdbaarheidsdatum gepasseerd?

Kan bier over datum raken?

Ja, bier kan over datum raken. En nee, bier bederft niet. De houdbaarheidsdatum wordt bepaald aan de hand van de smaakverandering. Het ene bier verandert veel sneller van smaak dan het andere bier en zodoende hebben sommige biertypes een langere houdbaarheid. IPA’s hebben bijvoorbeeld een kortere houdbaarheidsdatum – omdat de hoparoma’s in de loop der tijd vervliegen – dan een zware quadrupel die over tijd zelfs beter kan worden.

Wat gebeurt er als je bier drinkt dat over datum is?

Niets anders, dan wanneer je bier drinkt dat niet over datum is. Het bier verandert dus alleen van smaak. Sommige bieren worden snel minder, andere bieren worden juist beter.

Regelgeving

Het is voor een brouwer – volgens de Europese etiketteringsverordening –   een houdbaarheidsdatum op het etiket te zetten. Vandaar dat je op de bieren die je koopt vrijwel altijd een houdbaarheidsdatum ziet staan. Deze zegt dus niet alles. Heb je thuis bier staan dat over datum is? Gooi het niet meteen weg, maar proef het eerst even.

Hoe bepaal je de houdbaarheidsdatum van je eigen brouwsel?

Dit is dus extreem lastig om te doen als hobbybrouwer. Het is een kwestie van proeven en bepalen of je het nog lekker vindt. En zelfs dit is heel subjectief. Dus eigenlijk is het bepalen van de houdbaarheidsdatum van bier voor een groot gedeelte natte vinger werk. Je bier op de juiste manier bewaren zorgt er in ieder geval voor dat het langer lekker blijft!