Wat doet een biersommelier?

Onlangs verscheen er een nieuwsartikel over het toenemende aantal biersommeliers in Nederland. Dit geeft aan dat de biercultuur hier goed aan het groeien is! Maar wat is een biersommelier (m/v) dan precies? En wat doet hij/zij? Zoals je gewend bent leggen wij het graag uit.

Een sommelier is in eerste instantie een kenner van wijn. Iemand die getraind is en jou een goed advies kan geven op het gebied van het druivensap. Vaak in combinatie met een gerecht, oftewel een wijn-spijscombinatie. Nu het speciaalbier zo enorm populair wordt, krijgen restaurants ook steeds meer vragen over bier-spijscombinaties. De interesse naar bier neemt steeds meer toe en daarmee zullen ook de brouwerijen, restaurants en bars hun kennis moeten uitbreiden op biergebied. Je wilt nu eenmaal een goed verhaal hebben.

Er zijn natuurlijk heel veel “zelfbenoemde” bierkenners (al dan niet op basis van hun unieke Untappd check-ins), maar dan mag je je nog geen biersommelier noemen. Voor het biersommelierschap bestaat er namelijk een officiële certificering. Die heb je niet zomaar te pakken: eerst voltooi je het theorie- en praktijkexamen van de Nederlandse bieropleiding (bij stichting Bieropleiding Nederland), waarna je (indien je voldoende hoge cijfers hebt behaald) naar Oostenrijk of Amerika zult moeten om het volgende niveau te behalen (met ook weer een theorie- en praktijkexamen). Als je ook hier geslaagd bent, dan mag je de (beschermde) titel voeren van Internationaal Biersommelier. Staat toch gaaf op je visitekaart!

Ja en dan? Dan kun je de expert gaan uithangen! Je kunt mensen helpen in het oerwoud van bierstijlen, je kunt foodpairing ontwikkelen, recepten gaan bedenken, blogs schrijven, noem maar op. Als biersommelier heb je verstand val alle aspecten van bier en ook de combinatie met eten. Dit is heel breed, denk aan het brouwproces, bierstijlen, smaken, ingrediënten, geschiedenis en cultuur en nieuwe trends. Een goed advies over bier is namelijk altijd welkom, dat merk ik zelf ook in restaurants of bars! Wanneer een kelner met de mond vol tanden staat (op het gebied van bier) is dit toch een minpuntje voor betreffende zaak. Uitgebreide kennis van bier maakt de beleving van de horecazaak completer: zo veel mensen, zo veel wensen. Een kenner die je hierin wegwijs kan maken, mag daarom niet meer ontbreken.

Wil je alvast starten om je kennis uit te breiden? Check ons zeer complete overzicht van bierstijlen!

 

Leuk feitje: in België kun je zytholoog worden. Het Griekse woord voor bier is zythos.