Alcoholpercentage bier meten
Om het alcoholpercentage te meten maken wij gebruik van een hydrometer.
We nemen een monster van het wort (na het koelen, voordat de gist is toegevoegd) met een steriele maatcilinder of een heel langwerpig glas. Zo lang de hydrometer er maar vrij in kan drijven. De hydrometer hang je rustig in je monster tot deze vrij drijft. Vervolgens lees je de score af op de meter. Je moet het daar aflezen waar de meter aan het oppervlak van het wort komt. Deze score noteer je als je begin SG.
Vervolgens kan de gist in het wort gedaan worden en laat je het een bepaalde periode staan om te vergisten. Als het bier uitgegist is, doe je exact hetzelfde nog een keer. Een monster nemen, meter erin, score aflezen en noteren; je eind-SG. Als je twijfelt of je bier klaar is met gisten is het een goed moment om je eind-SG te meten. Als deze (vrijwel) overeenkomt met wat je recept voorschrijft, of overeenkomt met het eind-SG wat je enkele dagen eerder hebt gemeten en er is geen activiteit meer in je waterslot, dan zit de vergisting er zeer waarschijnlijk op.
Uiteindelijk ga je rekenen. Hiervoor kun je de volgende formule gebruiken:
(Begin SG – Eind SG) x 0,105 x 1,25 = Alcoholpercentage
Voorbeeld:
Begin SG – Eind SG ( Voorbeeld: 1040 – 1005 = 35 )
x 0,105 ( Voorbeeld: 35 x 0,105 = 3,7 % )
x 1,25 (Voorbeeld: 3,7 % x 1,25 = 4,6 % alcohol )