De bittere broeder!

Mout schroten

Na het brouwen van de Aan de Maat Tripel hebben we de smaak te pakken en gaan we door het met brouwen van een nieuw bier; een Amerikaanse IPA deze keer. Na een korte zoektocht vinden we online al onze ingrediënten en kan het brouwen beginnen. Deze keer een iets groter volume dan het eerste bier. We brouwen nu zo’n 23 liter. Hiervoor hebben we ook nieuwe materialen gekocht of in bruikleen.

Waar we de eerste keer nog gebruik maakte van vooraf geschrote mout, moeten we het deze keer zelf schroten. Best nog wel een klus met het kleine molentje wat wij hebben, maar het is wel weer goed voor de spierballen.

Mout schroten Maischen
We beginnen met het maïschen in een elektrische ketel van zo’n 30 liter. Het maïschbeslag wordt in onze zelfgemaakte emmerfilter gegoten. Hoe we dit filter hebben gemaakt volgt nog in blogvorm!

Na het filteren blijft het mooie heldere wort over en kan de hop erin. We beginnen al met een behoorlijke storting hop, maar het zwaartepunt van het toevoegen van de hop ligt later in de kook. De kenner zal weten; hoe eerder de hop wordt toegevoegd hoe bitterder het bier wordt, hoe later de hop wordt toegevoegd hoe meer de smaak en aroma’s van de bloemen tot z’n recht komen.

Wort koken Bostel
Na het koken van het wort hangen we de koeler in de kookketel. Het wort moet nu van 100 graden naar zo’n 20 graden afgekoeld worden. Vervolgens kan het basisbier het gistvat in en kan het gist toegevoegd worden.

Gisten Zelf bier brouwen

Na ruim twee weken besluiten we te gaan bottelen. Zo’n 65 flesjes Amerikaanse IPA is het resultaat. De smaak is weer goed!