De jodiumtest voor bier

Jodiumtest voor bier

Wanneer je bier aan het brouwen bent en je vraagt je af of je lang genoeg gemaischt hebt, dan kun je een jodiumtest uitvoeren. Met de jodiumtest kun je nagaan of al het zetmeel is omgezet in suikers. Deze test is heel simpel en je hebt er weinig voor nodig:

  1. Een flesje jodium. Deze kun je gewoon halen bij de plaatselijke drogist.
  2. Een schoteltje. Bij voorkeur een witte.

 

Doe een lepel van je maischbeslag op het schoteltje. Laat dit afkoelen tot een graad of 20. Doe er vervolgens een paar druppels jodium bovenop. Dan kunnen er twee dingen gebeuren:

 

  1. De kleur verandert niet. Dit betekent dat alle zetmeel is omgezet in suikers en het maischen zit er dan op.
  2. Je mengseltje kleurt blauw/paars. Dit betekent dat er nog zetmeel of andere producten die nog afgebroken moeten worden in het maischbeslag zitten. Je moet dan nog langer doormaischen om alles om te zetten in suikers.