Filteremmer maken
Om meer volume te brouwen, hadden we een nieuw filter nodig. De zeef die we gebruikten bij het brouwen van 5,5 liter bier was uiteraard niet groot genoeg meer. Na enig speurwerk gedaan te hebben zijn we voor de constructie met de filteremmer gegaan. We hebben twee gistemmers van dertig liter aangeschaft van zo’n 15 euro per stuk. Eén emmer met een kraantje en één zonder. In het vat zonder kraantje hebben we met een boortje van een millimeter zoveel mogelijk gaatjes in de bodem geboord. Vervolgens hebben we het vat met de gaatjes in het vat met het kraantje geplaatst, op een dusdanige manier dat er tussen beide bodems van de emmers een paar centimeter ruimte over bleef. Het filter was een feit!
Het maïschbeslag kon vervolgens in zijn geheel rustig in het filter gegoten worden. De brouwketel hebben we vervolgens schoon gespoeld en weer onder de filteremmers gezet. Het heldere wort loopt dan via het kraantje terug de brouwpan in, zodat het wort daarna in deze pan weer gekookt kan worden. In je filter verspreid je dan ook rustig je spoelwater over het maïschbed.
Voor ons werkte dit uitstekend! En sindsdien zijn we dit filter blijven gebruiken.