Lageren met of zonder waterslot?
Veel thuisbrouwers lageren hun bier. Je hevelt het bier over naar een ander gistvat of een mandfles, zodat het oude gist eruit is. Dit kan de smaak van het bier ten goede komen, omdat de dode gist geen invloed meer kan uitoefenen op de smaak. Maar moet je nog een waterslot gebruiken tijdens het lageren?
Waterslot tijdens lageren?
Op deze vraag valt niet een eenduidig antwoord te geven, omdat het volledig afhankelijk is van de timing van lageren. Als je bier klaar is met gisten, kun je het overhevelen en is een waterslot niet meer nodig. Er zal namelijk geen koolzuurontwikkeling in je bier meer plaatsvinden. Hierdoor ontstaat er geen druk in het vat of de fles waarin je lagert.
Als je vroeger begint met lageren, dan kan een waterslot wel noodzakelijk zijn. Als je bier namelijk nog niet volledig uitgegist is, dan zal er ook in je lagervat nog koolzuurvorming plaatsvinden. Als deze koolzuurvorming te heftig is en het vat niet kan verlaten, kan het effect ernstig zijn. Denk aan een ploffend vat met alle rotzooi die daarbij komt kijken.
Wanneer weet ik of mijn bier uitgegist is?
Dit kun je meten door middel van de SG-waardes. Door een refractometer en of hydrometer te gebruiken, kun je de SG-waardes meten. Als je dit dagelijks hebt gedaan en je SG-waarde daalt niet meer, dan zit het gisten erop. Wil je nog wel lageren, dan kan dit dus zonder waterslot. Daalt de SG-waarde nog wel en je besluit toch te gaan lageren, dan is het aan te raden om nog een waterslot te gebruiken.