Ons eerste eigen bier brouwen

Maischen

Februari 2017 is het dan eindelijk zover; het brouwen van ons eerste bier! Na enige research komen we uit bij een starterspakket van Brouwbroeders. Een tripel om precies te zijn.

Dit pakket bevat geschote mout, hopbloemen, gist en een gistemmer met een waterslot. Het brouwen kan beginnen! Hieronder kort een sfeerimpressie van het brouwproces.

De geschrote mout wordt een uur gemaischd bij een temperatuur van 65 graden. Na het maïschen wordt de pap in een zeef gegooid en kan het spoelwater er overheen gegoten worden.

Filteren

De wort die overblijft wordt gekookt en de hopbloemen worden toegevoegd. Na het koken van de wort, moet het afkoelen, wordt de suiker toegevoegd en kan het ‘t gistvat in. Twee weken wachten…

Wort koken Gisten

Na een week of twee zit de gisting erop en is de gist mooi neergedaald.

Jongbier

Het bottelen kan beginnen. Een beetje suiker erbij zodat de nagisting op de fles kan plaatsvinden. En er kan al geproefd worden! Het heeft al een mooie kleur. Er zit nog weinig prik in, maar die moet erin komen tijdens de nagisting op gang komen.

Bottelen Eigen bier
Nadat het nog een aantal weken op de fles heeft nagegist en de etiketten zijn geplakt, is ons eerste bier – de Aan de Maat Tripel – een feit. Onder het genot van een goede portie ribbetjes wordt er geproefd en…. Hij is heerlijk! We zijn erg tevreden met het eerste biertje dat we hebben gebrouwen.
Etiketten plakken Eigen bier brouwen
Aangezien we de smaak te pakken hebben gaan we meteen door; een Amerikaanse IPA. En ook een wat groter volume deze keer. Meer over dit in de volgende blog.

Interesse om dit bier ook te proberen? Neem contact op!