Vergistingsgraad bier
Wanneer je wilt weten hoe de vergisting van je bier is verlopen, kan het handig/leuk zijn om de vergistingsgraad te berekenen. De vergistingsgraad geeft aan wat de verhouding is tussen de vergiste suikers ten opzichte van het aantal aanwezige suikers voordat de vergisting begon.
Wanneer je een lage vergistingsgraad hebt, zal dit bier over het algemeen zoeter smaken. Er blijven namelijk meer suikers achter in je uiteindelijke bier, omdat deze niet zijn omgezet in alcohol.
Berekening
De vergistingsgraad kun je berekenen met de volgende formule:
Vergistingsgraad = ((Begin SG – Eind SG) / (Begin SG – 1000)) x 100%
Voorbeeld: ((1062 – 1012) / (1062 – 1000)) x 100% = 80,6%
Over het algemeen hebben de donkerdere – wat zoetere bieren – een vergistingsgraad tussen ongeveer 65 en 75%.
De lichtere bieren hebben over het algemeen een vergistingsgraad tussen de 75 en de 85%.
Beoogde vergistingsgraad
Vaak staat bij de gist de range aangegeven van de graad die bereikt kan worden. Wanneer je niet in de buurt komt van het beoogde percentage, moet je nagaan waar dat aan kan liggen.
- Vergist ik wel op de juiste temperatuur?
- Is de vergistingstemperatuur wel constant genoeg?
- Is het bier geïnfecteerd?
- Heb ik wel de juiste hoeveelheid gist gebruikt?
Eerder beschreven we al hoe je het alcoholpercentage van bier kunt berekenen met het begin- en eind-SG. Lees hier meer over. Of hoe je het alcoholpercentage van je bier kunt verhogen. Lees hier meer over.