5 februari 2018
In
Brouwtips
Wort koken
Wanneer je bent aangekomen bij het koken, moet je je wort gewoonweg laten koken en je hop toevoegen. Echter is er een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden, wat je bier ten goede zal komen:
- Laat je wort hard koken (veel bellen)
- Houd geen deksel op de pan tijdens het koken, maar laat je wort verdampen. (Minder opbrengst, maar lekkerder bier.)
- Hoe hoger het alfazuurpercentage in je hop hoe bitterder je bier kán worden
- Hop toevoegen aan het begin van de kook zorgt voor bitterheid
- Hop toevoegen in de laatste tien minuten of na je kook zorgt voor de hoppige aroma’s en niet meer voor bitterheid
- Het gebruik van hopzakjes is gemakkelijk, maar zorgt voor een lager rendement door gebrekkig contact met het wort
- De tijd dat je je wort laat koken heeft ook invloed op het rendement dat je uit je hop haalt. Over het algemeen houden brouwers een kooktijd van ongeveer 60 minuten aan. Wanneer je langer dan 90 minuten kookt, levert je hop vrijwel geen rendement meer op.