Het verschil tussen saison en session

Je hebt het je misschien wel eens afgevraagd: wat is nu precies een saison? En er bestaat ook session, wat is dat dan? De benaming kan voor verwarring zorgen, maar wij leggen uit hoe ‘t zit.

Om het maar meteen duidelijk te maken: saison is een bierstijl, terwijl session meer een eigenschap van het bier beschrijft (die op verschillende stijlen van toepassing kan zijn). In de bierwinkel zul je de bieren uit de categorie saison bij elkaar in het schap zien staan, terwijl dit niet zo snel gebeurt met session bieren.

Saison

Zoals veel bierstijlen grijpt deze stijl terug op vroegere tijden. Tijden van noeste arbeid op het land. In de zomer wordt gezaaid, geteeld en geoost. Er ligt daarom veel werk voor seizoensarbeiders. De boeren in Frankrijk en Wallonië brouwden in de winter bier dat zij gedurende het zomerseizoen schonken aan de arbeiders die hen hielpen. Dit bier was dus een bier van het seizoen, vandaar dat het saison heet.

Het boerenleven is niet meer zoals het vroeger was, landbouw is sterk afgenomen en hiermee ook de populariteit van de saison. Totdat de craft beer brouwers het ontdekten: een nieuwe mogelijkheid om je speciaalbiertje uniek en onderscheidend te maken. De ‘oude’ recepten zijn opgepimpt en er zijn nu enorm veel bieren verkrijgbaar in de stijl van saison. Andere benamingen voor saison die je kunt tegenkomen zijn farmhouse ale of bière de garde. De puristen zullen zeggen dat hier wel degelijk verschillen tussen bestaan, maar in grote lijnen vallen deze bieren in hetzelfde profiel.

Profiel: over het algemeen wordt de saison getypeerd als een bier met een kruidige, frisse smaak, droge afdronk en kleur van blond tot amber. Het karakter van het bier wordt vooral bepaald door de gebruikte gist.

Session

Misschien is dit wel één van de meest verwarrende termen in de bierwereld, terwijl het eigenlijk het makkelijkste begrip is. Het kenmerk is namelijk: bier met een laag alcoholvolume. De max zit ‘m op 5% volume. De meeste session bieren zitten hier nog onder. Zowel bieren van hoge, als van lage gisting kunnen voorkomen als session variant. Je bent bijvoorbeeld vast wel eens een ‘session IPA’ tegengekomen. Ook andere stijlen met een lager alcoholvolume kunnen het label session krijgen. Wij hebben echter nog nooit een session Tripel, Dubbel of Imperial gezien…

De oorsprong van dit ‘lichte’ bier is vaag. Uit de verschillende verhalen is in ieder geval duidelijk dat de session-variant in Engeland is ontstaan. Er is bijvoorbeeld een verhaal dat stelt dat Engelse fabrieksarbeiders begin vorige eeuw twee sessies (pauzes) per werkdag hadden waarin ze bier mochten drinken. Om de prestaties op de fabrieksvloer niet al te veel te beïnvloeden werd er in deze session bier met een lager alcoholpercentage geschonken. Of dit allemaal echt waar is, valt te betwijfelen. Wat wel waar is, is dat wij tegenwoordig kunnen genieten van bier dat niet zo ‘in your face’ is als de zware jongens, maar toch de smaak en karakter van de stijl hebben.

Profiel: afhankelijk van de bierstijl, maar kenmerk is lagere ABV.

Kortom

Als je de begrippen uitspreekt, lijken ze best op elkaar, maar er worden toch echt twee verschillende zaken mee bedoeld. Als je na het lezen van dit stuk dorstig bent geworden, raden we je van harte aan eens een session variant van jouw favoriete stijl te drinken. Of je kunt je onderdompelen in de saison bierstijl, want deze stijl is zo gevarieerd dat er enorm veel te ontdekken is!