Bier gisten zonder “officiële” gisttank
Op de juiste manier je bier gisten is erg belangrijk. Er zijn onder- en bovengistende bieren, die allemaal vergisten bij hun eigen temperatuur. Wanneer je niet over een gisttank of een gistkast beschikt waar je de temperatuur mee kunt regelen, kun je als thuisbrouwer over het algemeen alleen bovengistende bieren maken, bij kamertemperatuur. Het is belangrijk om de temperatuur dan zo constant mogelijk te houden en je bier te beschermen tegen zonlicht. Een kelder of een trapkast is ideaal. Hier komt geen zonlicht bij en is door de afwezigheid van een radiator, vaak wel redelijk constant in temperatuur.
Een goede toevoeging is om je gistvaten in te pakken met folie – die je op je voorruit van je auto kunt leggen in de winter om niet te hoeven krabben – en oude dekens. Op deze manier creëer je een aardig constante temperatuur en is bij ons het gistingsproces altijd goed verlopen.
Inmiddels hebben we zelf een gistkast gebouwd. Hier lees je hoe we dit gedaan hebben.