Zelf een gistkast maken

zelf je eigen gistkast maken

Alle wat meer ervaren hobbybrouwers zullen het er over eens zijn dat het belangrijk is om gecontroleerd te kunnen gisten. Er zijn verschillende oplossingen voor te bedenken, maar de meest voorkomende, meest eenvoudige en goedkope oplossing is het zelf ombouwen van een koelkast tot gistkast. Als je enigszins goed je research doet, ben je voor minder dan 100 euro klaar.

Onderdelen die je nodig hebt:

 

Gelukkig konden wij een oude koelkast gratis ophalen bij een vriend. In deze oude koelkast hebben we in de zijkant een klein gat geboord. Via dit gat gaat het warmtesnoer, het snoer van de ventilator en de temperatuurmeter van de inkbird naar binnen. De stekker van het warmte-element en de USB-stekker van de ventilator gaan in een stekkerdoos. De stekker van deze stekkerdoos gaat in het heater-stopcontact van je inkbird. De stekker van de koelkast gaat in het cooling-stopcontact. De stekker van de inkbird gaat op zijn beurt in het stopcontact in je muur.

In je koelkast zorg je dat het warmtesnoer enigszins eerlijk verdeeld door je koelkast loopt. De ventilator plaats je in een hoek, zodat deze de koelkast in blaast. Deze ventilator zorgt ervoor dat de warmte van het snoer door je koelkast geblazen wordt en zodoende niet in sommige hoeken blijft hangen.

zelf je eigen gistkast maken

De temperatuurmeter van je inkbird kun je het beste vast-tapen aan je gistvat. Je wilt graag de temperatuur van je bier controleren en niet zozeer de temperatuur in de gistkast. Je kunt de temperatuurmeter niet in het gistvat hangen, dus door het vast te tapen aan het vat en daaromheen eventueel nog isolerend materiaal te wikkelen, kom je goed in de buurt bij de temperatuur van je bier.

zelf je eigen gistkast maken

Uiteindelijk is het een kwestie van het instellen van je inkbird volgens de handleiding die erbij zit en je kunt beginnen met gecontroleerd gisten!

zelf je eigen gistkast maken