Bier “rijpen” met houtsnippers

Bier rijpen met houtsnippers

Aangezien wij zelf gek zijn op oak aged bieren wilden we daar zelf ook eens mee experimenteren. Nou kost een gebruikt whiskyvat een vermogen, dus zijn we opzoek gegaan naar alternatieven. Deze vind je redelijk snel in de vorm van houtsnippers.

Bij speciaalzaken als Brouwmarkt verkopen ze houtsnippers in allerlei soorten en maten. Wij zijn voor een zak Eiken Chips Amerikaans Medium Toast van 250 gram gegaan.

Bier rijpen met houtsnippers

We hebben 14 gram hout toegevoegd aan een gistingsvat met 5 liter IPA. Dit hebben we gedaan na zeven dagen gisten. Veertien dagen later zijn bij het bottelen de neergedaalde gist en de houtsnippers verwijderd uit het bier. Twee en een halve week later hebben we het bier geproefd. Aangezien we de batch hadden opgedeeld in verschillende gistingsvaten, konden we goed proeven of er verschil zat in de verschillende bieren.

Bier rijpen met houtsnippers

Op bovenstaande foto is het middelste bier het bier waar de houtsnippers aan toegevoegd zijn. Het bier is hierdoor een klein tintje donkerder geworden dan het bier waar geen houtsnippers aan toegevoegd zijn. Op de smaak heeft het heel veel invloed. Je proeft ontzettend duidelijk de smaak van hout. 14 gram op vijf liter is misschien zelfs wat aan de hoge kant. We raden het aan om niet meer hout dan dit toe te voegen. Persoonlijk vonden wij het erg lekker en zeker voor herhaling vatbaar! Een leuke en goedkope manier om te “rijpen op hout”.