Het fenomeen Eisbocken

eisbocken

Na één en ander gelezen te hebben over het fenomeen ‘eisbocken’, werd het tijd om dat ook eens te proberen. Wij hebben het heel simpel aangepakt en hebben het geprobeerd met bier uit de supermarkt. We hebben drie flesjes Kasteel donker leeggegoten in een plastic literfles. Het is verstandig om dit heel rustig te doen, zodat het zo min mogelijk gaat schuimen. Vervolgens leg je deze fles in de vriezer, zodat het volledig ingevroren raakt. Dat is ook de reden dat je moet werken met plastic flessen; glazen flessen zullen kapot gaan en een puinhoop van je vriezer maken.
eisbocken eisbocken
Wanneer de fles volledig bevroren is, zetten we deze met de dop eraf op z’n kop in een grote kan om ongeveer voor de helft te ontdooien. Alcohol bevriest later en ontdooit eerder. Wat je krijgt is dat je een concentratie van je bier overhoudt met een (veel) hoger alcoholpercentage en zonder de koolzuur. Het is ook eigenlijk geen bier meer, maar het is veranderd in een likeur.

eisbocken

Het smaakte echt verrassend lekker! Heel vol van smaak en de alcohol proef je ook veel meer. Kortom; heel simpel experimentje en leuk om zelf een keer te proberen.