Ingrediënten bier

ingrediënten bier

Bier bestaat in principe uit vier bestanddelen: water, graan, hop en gist. Echter kunnen er nog heel veel andere ingrediënten toegevoegd worden. Denk aan: citrusschillen, steranijs, hout, honing, suiker, etc. Wij houden ons hier aan de vier basisingrediënten.

Water

ingredient bier water

Wat voor water je gebruikt kan zeker invloed hebben op de smaak van je bier. Waar thuisbrouwers over het algemeen gewoon kraanwater gebruiken (het kraanwater in Nederland is over het algemeen van een hele hoge kwaliteit) zijn er veel brouwerijen die bepaalde types mineraalwater gebruiken. Ook wordt in veel gevallen het water nog bewerkt, bijvoorbeeld: koken, hardheid aanpassen, mineralen toevoegen, etc.

Graan

ingredient bier graan

Gerst is een graansoort die veel gebruikt wordt voor het brouwen van bier. Het bevat namelijk heel veel zetmeel. Ook kunnen granen als rogge, haver, tarwe of zelfs mais gebruikt worden. Van gerst wordt mout gemaakt. Mout is een graan dat eerst ontkiemd wordt en daarna weer gedroogd.

Hop

ingredient bier hop

Hop is ook wel bekend onder de naam Humulus Lupulus en is een plantje uit de hennepfamilie. Hop geeft smaak (o.a. bitterheid) en aroma aan bier, zorgt voor een mooiere schuimkraag en niet geheel onbelangrijk; het zorgt ook voor de houdbaarheid van bier. Er zijn ontzettend veel hopsoorten te verkrijgen, met allerlei verschillende smaaktypes.

Gist

ingredient bier gist

Gisten zijn eencellige schimmels die suikers omzetten in ethanol (alcholol) en koolzuur. Gisten zijn er in allerlei verschillende soorten. Het meest eenvoudige is droge gist in poedervorm die je door je wort heen roert. Ook kun je vloeibare gisten gebruiken door een smackpack te gebruiken of een giststarter te maken. Met vloeibare gist kan veel meer geëxperimenteerd worden.

Ook bestaan er wilde gisten die uit de lucht worden gehaald. Sommige brouwerijen experimenteren hier mee door wort bloot te stellen aan de buitenlucht. Voor de beginnende brouwers is dit wel ingewikkeld en de kans op infectie van je bier is groot.