Trappistenbier

Trappistenbier

Trappistenbier of gewoonweg trappist; je hoort er vaak over. Maar wat is het nou precies? Een trappistenbier is een bier dat door monniken van de orde der cisterciënzers wordt gebrouwen. Een trappist is dus zeker geen biersoort, maar het zegt iets over de herkomst van het bier. Vaak worden deze twee door elkaar gehaald. De naam “trappist” komt van een van de stichtende abdijen van een trappistenorde in Frankrijk; abdij Notre-Dame de la Grande Trappe.

Regelgeving

Er zijn behoorlijk strikte regels opgesteld door de Internationale Vereniging Trappist (IVT) om de naam “trappist” aan je bier te mogen geven:

  1. Het product moet binnen de muren of in de nabijheid van de abdij worden geproduceerd.
  2. Het product moet door of onder toezicht van de kloostergemeenschap worden geproduceerd en de exploitatie moet ondergeschikt zijn aan het klooster.
  3. De opbrengsten moeten worden gebruikt voor het levensonderhoud van de monniken en voor het onderhoud van het klooster. Wat overblijft, moet aan sociale werken worden besteed.

 

Abdijbieren

Een trappistenbier is dus een abdijbier, maar andersom hoeft dit dus zeker niet het geval te zijn. Bieren die in een abdij gebrouwen worden, kunnen gelabeld worden als een abdijbier. Een bekend voorbeeld hiervan is Leffe. Maar deze bieren voldoen dus niet aan alle eisen om het label van trappistenbier te mogen dragen.

Welke trappisten zijn er dan?

Er zijn momenteel wereldwijd 11 trappistenbrouwerijen: zes in België, twee in Nederland, één in Oostenrijk, één in de Verenigde Staten en één in Italië.

  • Achel van de Sint-Benedictusabdij, ook wel de Achelse Kluis genoemd, in Hamont-Achel
  • Chimay van de Abdij Notre-Dame de Scourmont in Chimay
  • Engelszell van Stift Engelszell in Engelhartszell an der Donau, Oostenrijk
  • La Trappe van de Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot, Nederland
  • Orval van de Abdij van Orval in Villers-devant-Orval
  • Rochefort van de Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy in Rochefort
  • Spencer van de Saint Joseph’s Abbey in Spencer
  • Tre Fontane van de Abbazia Tre Fontane in Rome
  • Westmalle van de Abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart in Westmalle
  • Westvleteren van de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren
  • Zundert van de Abdij Maria Toevlucht te Zundert

 

Toekomst van trappisten

Aangezien de monniken in West-Europa toch wel tot een uitstervend “ras” behoren, komen de trappistenbieren ook wel een beetje in het gedrang. In een rondleiding door een Leuvense brouwerij heeft de schrijver van dit stuk zich laten vertellen dat er trappistenbrouwerijen zijn die verlegen zitten om monniken. Zodoende zijn er trappistenbrouwerijen die monniken de brouwzaal in begeleiden om zodoende “toezicht” te houden op het brouwproces, dat wordt uitgevoerd door een professionele brouwer die wordt ingehuurd. Een wassen neus dus. Het is interessant om in de gaten te houden hoe dit zich verder ontwikkelt in de toekomst.

Westvleteren

Het meest gelauwerde trappistenbier is toch wel de Westvleteren 12, gebrouwen in de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren. Dit bier heeft menig maal de prijs voor het beste bier van de wereld gewonnen. En we moeten toegeven; hij is ook wel erg lekker. Bij deze abdij houden ze de productie erg kleinschalig. Als je een krat van hun bieren wilt, moet je je van tevoren inschrijven. Vervolgens mag je op een van te voren afgesproken dag een krat komen ophalen, specifiek op jouw kenteken. Zo is een vriend van ons wegens omstandigheden wel eens een dag te vroeg naar de brouwerij in het zuiden van België gereden om zijn krat op te halen . “Dat moet vast wel lukken”. Nee, dus. Met lege handen weer terug naar huis.

Het is dan ook redelijk duur bier. Over het algemeen betaal je al gauw zo’n vijftien euro voor een flesje. Maar hé; je moet het wel eens geprobeerd hebben.

Soorten bier

Trappistenbieren zijn vaak de wat meer traditionele bieren: Dubbel, Tripel, Quadrupel, etc. Over het algemeen van een hoge kwaliteit. Echter komen er steeds meer kleine brouwerijtjes omhoog die experimenteren met biersoorten, ingrediënten en smaken. (Neem bijvoorbeeld de Primaat.) Het maakt de markt steeds interessanter, maar een klassieke trappist op z’n tijd blijft puur genieten.

Update

In 2018 komt er een twaalfde Trappist bij en wel een Engelse; Mount Saint Bernard Abbey uit Leicestershire.