Wort koelen met dompelkoeler

Wort koelen met dompelkoeler

Het koelen van het wort hebben wij op verschillende manieren gedaan. De eerste keer dat we gingen brouwen, maakten we slechts 5,5 liter. Dit kon allemaal in een paar pannen gebeuren.
Dan is het een prima optie om een zak ijs in je gootsteen te gooien, met wat koud water erbij. Wanneer je je pan met gekoote wort in de gootsteen plaatst, is het wort binnen no-time afgekoeld.

De dompelkoeler

Toen we echter met een elektrische brouwketel gingen werken, was dit geen optie meer. Zodoende zijn we overgestapt op een dompelkoeler. Dit is een koperen of roestvrijstalen spiraal die je in je wort hangt. Aangezien je na het wort koken steriel moet werken, is het aan te raden je koeler al tijdens de laatste tien minuten van de kook in je wort te hangen. Zo maak je ‘m steriel.

Vervolgens sluit je de slang aan op de kraan en laat je er koud water doorheen lopen en de andere slang hang je in de gootsteen, zodat het water ook weer weg kan lopen. Je laat het water net zolang stromen tot het wort is afgekoeld tot ongeveer 20 graden, afhankelijk van de temperatuur waarbij je gist z’n werk gaat doen. Wanneer je grote hoeveelheden brouwt, kan dit wel even duren. Door je dompelkoeler rustig rond te bewegen in je ketel, of door het wort heel rustig in beweging te houden, kun je het proces aanzienlijk versnellen.

Tip!

Wanneer je je dompelkoeler in het kokende wort hangt, kan er nog wat oud water in zitten wat ontzettend heet wordt. Toen wij de kraan openzetten, spoot het bloedhete water door de kamer en over een van ons heen. Pas hiervoor op, niet prettig…

De platenkoeler

Wij maken zogezegd gebruik van de dompelkoeler, echter is de platenkoeler zo mogelijk nog een betere optie. De platenkoeler is een apparaat waar je het wort middels slangen doorheen laat stromen. Zodoende koelt het wort nog sneller af dan wanneer je gebruik maakt van een dompelkoeler. En je wort komt minder in aanraking met lucht, wat je kans op infecties aanzienlijk verkleint. Deze optie is overigens wel een stuk duurder.