Het Reinheitsgebot
Ongetwijfeld heb je ‘m wel eens langs zien of horen komen; het Reinheitsgebot. Maar wat is dat nou precies?
Wat is het Reinheitsgebot?
Het Reinheitsgebot – wat zijn oorsprong vindt in Duitsland – is de oudste warenwet ter wereld. Het is een wet waarin staat dat bier alleen mag bestaan uit; gemoute gerst, hop en uiteraard water. Het toevoegen van allerlei kruiden of andere ingrediënten is volgens het Reinheitsgebot dus niet toegestaan. In het officiële Reinheitsgebot staat ook gist niet benoemd. Echter was gist gewoonweg nog niet ontdekt en vandaar nog niet benoemd. Voorstanders van deze wet gaven aan dat dit bier beter smaakte, dan bieren die werden gebrouwen met bijvoorbeeld de toevoeging van suiker.
De geschiedenis
Zoals aangegeven vindt het Reinheitsgebot zijn oorsprong in Duitsland en wel in 1516 in Beieren. In 1987 is het verbod op invoer van buitenlandse bieren afgeschaft door het Europese hof, nadat de Europese Commissie in 1984 een klacht had ontvangen. Eigenlijk bestaat sinds deze periode de wet ook niet meer, maar toch hebben de Duitsers er nog geen afscheid van genomen. De Duitse Biersteuergesetz bevat nog steeds regels voor de ingrediënten van bier. Je mag wel allerlei ingrediënten toevoegen, maar het mag de naam ‘bier’ dan niet dragen. Sterker nog; in 2013 heeft een Duitse brouwersfederatie gemeld dat ze deze warenwet op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO willen plaatsen.
Dus bedenk als je op Oktoberfest de literpullen achterover slaat, dat het bier keurig volgens de regels van een eeuwenoude wet is gebrouwen.