Aroma van bier

aroma van bier

Wanneer je je enigszins verdiept in het drinken van speciaalbier, kom je ongetwijfeld het aroma van bier tegen. Maar wat is dit nou precies?

Aroma van bier

Het aroma van bier staat ook wel bekend als de geur van het bier en is ontzettend belangrijk voor de beleving wanneer je een biertje drinkt. Echter bevat het aroma meer dan je als geur waar kunt nemen. Ook aspecten die we als smaak waarnemen zijn hier onderdeel van. Je neus kan veel meer elementen onderscheiden dan de smaakpapillen. Het is echter moeilijk te bepalen waar de smaak begint en het aroma ophoudt.

Soorten

In bier herken je over het algemeen gauw de moutigheid en de hoppigheid, maar geuren als banaan, boter, appel en karton zijn geuren die je niet direct in bier zou verwachten. Echter kan bijvoorbeeld de geur van banaan heel goed voorkomen in Duitse tarwebieren. Dit komt doordat de chemische stof die bij ons de geur van bananen opwekt ook in bieren voor kan komen. Zo is de geur van boter een chemische stof die tijdens de lagerperiode uit je bier zou moeten verdwijnen.

Wanneer je bier dus goed wilt beoordelen op z’n kwaliteit, kom je met een verkoudheid niet ver.