Een te laag begin SG bij bier brouwen

begin sg te laag

Wanneer je zelf bier gaat brouwen en je meet je SG-waardes met een hydrometer, dan is het een veelvoorkomend fenomeen dat je begin SG te laag is. En met te laag bedoelen we lager dan in je recept beoogd wordt. Wij geven een paar tips om hier wat aan te doen:

1. Te grof geschroot

Wanneer je te grof hebt geschroot kan het zijn dat de suikers niet helemaal los komen uit je granen. Schroot je mout iets fijner. Niet te fijn – want dan kan je maischbed dichtslibben – maar zoek naar de juiste balans.

2. Geen goed filter

Er zijn verschillende type filters. Zo hebben wij wel eens over een filteremmer geschreven, je hebt elektrische brouwketels waar een filtersysteem in zit en je hebt bijvoorbeeld ook een hevelfilter. Kijk kritisch naar de kwaliteit van je filter.

3. Duur van het filteren

Neem rustig de tijd voor het filteren. Het water moet goed – eventueel meerdere keren – door je maischbed lopen om alle suikers eruit te spoelen. Wanneer je te snel filtert, blijven er suikers achter in je beslag.

4. Temperatuur wort

Het meten van het SG moet gebeuren bij wort op zo’n 20 graden. Wanneer het wort nog veel te warm is, kun je ook afwijkingen krijgen in de resultaten van je meting.

5. Kwaliteit meetapparatuur

Kijk ook kritisch naar de kwaliteit van je meetapparatuur. Zitten er bijvoorbeeld barsten in je hydrometer? Ziet ‘ie er nog strak uit? Overweeg om (ook) met een refractometer te gaan werken. Zo maak je je metingen nog nauwkeuriger.

6. Klonters in je maischbeslag

Roer je maischbeslag heel goed door om zodoende de klonters eruit te krijgen. In klonters kunnen ook suikers achterblijven die daardoor niet in je wort terecht komen.

7. Kook langer door

Tijdens de kook verdampt heel veel water, waardoor je wort “indikt”. Wanneer je langer doorkookt, zal meer water verdampen en blijft er relatief meer suiker over in je wort, waardoor het begin SG ook hoger wordt.

8. Redmiddel: voeg suiker toe

Als laatste redmiddel kun je altijd nog suiker toevoegen aan je bier, om zo de SG-waarde te verhogen. Echter kan dit ook de smaak van het bier beïnvloeden. Beschouw dit dus meer als een redmiddel.