Mout schroten

Mout schroten

Schroten is het fijnmalen/walsen van je mout, waardoor je mout opengebroken wordt en het zetmeel vrij kan komen. Echter is het noodzakelijk om je mout niet té fijn te malen. Idealiter breek je de huls van het mout, maar blijft de korrel als het ware wel intact (de binnenkant kapot, de buitenkant nog zoveel mogelijk heel). Wanneer je te fijn maalt heeft dit een negatieve invloed op de smaak en is het lastiger om goed te filteren, doordat het maischbed te dicht is en daardoor moeilijk doordringbaar door water.

Je kunt op verschillende manieren schroten, bijvoorbeeld: in een theedoek en dan een deegroller er overheen rollen, maar dat is voor grote hoeveelheden natuurlijk niet praktisch. Zelf maken we gebruik van een schrootmolen. Wij brouwen zo’n 25 liter per keer, wat betekent dat je al gauw zo’n zes kilo mout nodig hebt. Het schroten van zes kilo mout met het molentje wat wij hebben kost wel behoorlijk wat tijd. Je bent al gauw een half uur tot een uur bezig om alles goed geschroot te krijgen. Er bestaan ook elektrische molens of molens waar je bijvoorbeeld een boormachine op aan kan sluiten. Elektrische molens zijn over het algemeen wel wat duurder. Bij een aantal leveranciers heb je echter ook de mogelijkheid om voor een paar euro extra voorgeschrote mout te kopen. Dit is echter niet aan te raden, doordat geschrote mout sneller in kwaliteit afneemt.

Wij schroten de mout overigens altijd buiten, omdat er best wel wat zetmeel gaat rondstuiven. Het geeft een rommel als je dit in de woning doet en het kan in een later stadium van het brouwen – wanneer deze deeltjes nog in je kamer zweven – ook een negatieve invloed hebben op je bier.