Citroen in bier

Citroen in bier

Het is best wel gebruikelijk om een citroentje of een limoentje in je bier te doen, om zodoende een extra friszure smaak aan je bier toe te voegen tijdens het drinken. Maar waarom is dit eigenlijk? En is dit wel bevorderlijk voor je bier?

Citroen in bier

Vooral in Corona’s en in witbier zie je vaak een stuk citroen toegevoegd worden. Dit is om verschillende redenen gedaan. Zo werd de Corona veelal geserveerd in exotische landen. Het zoetige bier was in deze landen extra aantrekkelijk voor kleine vliegjes en insecten. Door een zure citrusvrucht in de hals van het flesje te doen, werden deze insecten enigszins geweerd.

Er was een periode dat de vraag naar witbier explosief steeg. Om aan deze vraag te kunnen voldoen, werd het rijpingsproces enigszins ingekort. Hierdoor verloor het bier zijn kenmerkende friszure smaak. Door een citroen of limoen toe te voegen tijdens het drinken, werd geprobeerd om deze smak alsnog toe te voegen. Eigenlijk dus gewoon een zwaktebod. Gelukkig zijn vraag en aanbod momenteel weer goed op elkaar afgestemd, waardoor het bier weer ruim de tijd krijgt om te rijpen.

Effect op bier

Het toevoegen van je citroen is dus uit nood geboren, maar absoluut niet de bedoeling van de brouwer. Als de brouwer een friszuur bier wil maken, dan doet hij dat wel. Het is niet de bedoeling dat mensen dit zelf nog gaan toevoegen aan bier. Net zoals dat het niet de bedoeling is dat je om Maggi vraagt wanneer je een soepje neemt in een sterrenrestaurant. Tevens heeft citroen een negatief effect op de schuimkraag van je bier.

Conclusie

Gewoon niet meer doen. Drink het bier zoals de brouwer het bedoeld heeft. Vind je het dan niet lekker, ga dan op zoek naar een ander bier. Gelukkig zijn er zat!