Evenementenbier; is het een mythe of bestaat het echt?

evenementenbier

Je gaat naar een festival of een feestweek in het plaatselijke dorp. Het is net 13 uur geweest en de eerste vijf pils zitten er al in. “Doe nog maar een rondje. Is toch van dat evenementenbier. Ik voel nog niks!”. Voor velen waarschijnlijk een bekende kreet. Maar is ’t ook zo? Bestaat evenementenbier?

Wat is “evenementenbier”?

Met evenementenbier wordt meestal bier aangeduid, wat wordt aangelengd met water. Het verhaal doet al jaren de ronde dat de kroeg-, festival- of feesttentbazen of zelfs de brouwerijen dit doen om hun winst eenvoudig te kunnen verhogen. Door water toe te voegen aan bier verlaag je ook het alcoholpercentage. Dus als het inderdaad het geval is dat het bier wordt aangelengd, zou dit betekenen dat je er daadwerkelijk veel meer van op kunt voordat je dronken bent.

Is het een mythe of is het waar?

Het klopt dat er brouwerijen zijn die hun bier aanlengen met water. Hier is zelfs een term voor; high gravity brewing. De brouwerij maakt bijvoorbeeld een bier van zo’n 10% en voegt vervolgens water toe om rond de 5% uit te komen. Dit is echter met opzet gedaan in het brouwproces. Het is een brouwmethode.

Echter dat pils met 5% stiekem wordt aangelengd met water om zo de marges te verhogen is nooit bewezen. Het lijkt hier dus echt om een mythe te gaan. Ook de grote brouwerijen hebben dit – logischerwijs –  altijd zeer stellig ontkend.

Waarom minder snel dronken?

Maar waarom lijken we op festivals dan minder snel dronken te raken, dan wanneer we een avond de kroeg in duiken? Waarschijnlijk is het gewoon een mindset. Je stelt je er volledig op in dat je er een dag of een weekend goed tegenaan gaat. Je denkt dat je de gehele biervoorraad kunt opdrinken, die de wereld te bieden heeft. Zelfoverschatting dus…

Wanneer je meerdere dagen achter elkaar veel drinkt, stelt je lichaam zich er ook op in. Het raakt als het waren wat meer gewend aan de alcohol en zodoende zal je er iets beter tegen kunnen.

Conclusie; evenementenbier is een mythe en je wordt er dus gewoon dronken van. Waak voor zelfoverschatting.