Graanbrouwen vs. brouwen met moutextract

Graanbrouwen

Iedere bierliefhebber moet het een keer gedaan hebben; z’n eigen bier brouwen! Zelf bier brouwen kan op verschillende manieren. Twee manieren zijn graanbrouwen en brouwen met moutextract.

Wat is graanbrouwen?

It’s all in the name. Graanbrouwen is brouwen met graan. Bier brouwen zoals bier brouwen bedoeld is. We hebben eerder al eens uitgelegd hoe dit proces precies werkt. 

Dit kun je heel makkelijk zelf thuis doen. Naast de ingrediënten (water, mout, hop en gist) heb je eigenlijk niet veel meer nodig dan een tweetal grote pannen, een thermometer, een gistemmer en een zeef.

Doorlooptijd van het brouwen is dan ongeveer vier weken:

  1. Ongeveer vier uur brouwen
  2. Ongeveer twee weken gisten
  3. Ongeveer twee weken hergisten op de fles

 

Wat is brouwen met moutextract?

Wanneer je een brouwpakket koopt, is dit veelal met extracten. Het kan zo zijn dat je een moutextract en een hopextract hebt en dat je dit in een bak gooit. Hier gaat wat gist bij, je laat het even staan en je hebt bier. De brouwdag zelf is dan gereduceerd tot een minuut of tien. Net iets minder nostalgisch dan het brouwen met granen natuurlijk.

Je hebt ook brouwpakketten waar je wort maakt door het moutextract op te lossen in water. Dit kook je en je gooit je hop erbij. Uiteindelijk koel je dit en kan de gist erbij. De stap van het schroten en maischen wordt dus overgeslagen.

 

Wat is het beste?

Graanbrouwen! Brouwen met moutextract is ongeveer hetzelfde als het maken van aanmaaklimonade. Het is een snelle en eenvoudige manier om zelf bier te maken. Maar het echte graanbrouwen is ook geen hogere wiskunde. Uiteraard kun je dat er wel van maken, maar voor de beginner is dat absoluut niet noodzakelijk.

Door te graanbrouwen leer je daadwerkelijk hoe écht bier gebrouwen wordt en je zult vele malen trotser zijn als je je volledig zelfgebrouwen bier uiteindelijk proeft en het ook nog lekker blijkt te zijn.

Granen

En moet je nou zien; die granen zien er toch gewoon prachtig uit? De geur kunnen we helaas niet overbrengen middels een blog, maar geloof ons; die maakt het helemaal af.