Het juiste bierglas

Bierglazen

Vind je het ook zo mooi als je jouw biertje ingeschonken krijgt in het bijbehorende bierglas? Bierglazen zijn er in alle soorten en maten, en dat is niet voor niets.

Drink het bier uit het juiste glas en je beleeft er meer plezier aan! We hebben je in dit stuk al meegenomen in de perfecte manier om bier te drinken. Het type glas is hier belangrijk in. Maar hoe zit dat dan?

Eigenschappen van het bierglas

Zo op het eerste gezicht zijn bierglazen vooral ontworpen vanwege de uitstraling en de vorm. De vorm heeft echter wel degelijk een functie. Het is van grote invloed op jouw waarneming van smaak en aroma van het bier en de beleving ervan. Denk bijvoorbeeld aan het aroma van de mouten en hop, deze zul je beter waarnemen in een breed, groot glas. Een lang en smal glas heeft een kleiner “bieroppervlak”, dus gaan er ook minder aroma’s richting je neus. Een ander effect is de dikte van het glaswerk, dit is namelijk van invloed op de (onbewuste) indruk die je van het bier krijgt. Zo staat dik glas voor robuustheid, landelijkheid en stoer, terwijl dunner glaswerk meer de beleving geeft van elegantie,finesse en verfijning. De hoogte van het glas en bijvoorbeeld of het een voet en steel heeft (en zelfs de dikte van de steel) is ook van invloed op de beleving van het bier dat je drinkt.

De ervaring en beleving

Het soort bierglas is van invloed op onze manier van drinken en daarmee ook op het gebruik van onze zintuigen. Een slok nemen uit een glas met een grote kelk laat onze tong automatisch iets naar voren bewegen, terwijl je tong bij het drinken uit een smal glas juist naar achteren gaat. Zoetigheid proeven wij met de punt van de tong, dus wanneer je uit een smal glas drinkt, zul je minder zoetigheid proeven omdat je de slok bier via de achterkant van je tong je keel in giet. Uit een breed glas beleef je dus meer zoete tonen, omdat het puntje van je tong beter in aanraking komt met het gerstenat. De manier waarop je je hoofd beweegt schijnt zelfs van invloed te zijn op je gevoel van verzadiging, oftewel: hoeveel kan er nog bij? Het blijkt dat je je ‘voller’ voelt wanneer je je hoofd naar achteren beweegt bij iedere slok van je bier. Dit gebeurt dus automatisch als je uit een hoog en smal glas drinkt (of een glas met een steel).

Kortom, het drinken van een fijn biertje uit het juiste glas maakt een betere beleving! Vergeet daarbij het belangrijkste niet: een schoon glas! (leestip: Hoe maak ik mijn glazen schoon)