Het verschil tussen bock en bok

Is het nu bock of bok? Wat zijn de verschillen en waar komt dit vandaan?

Oorsprong van bock

Het is niet geheel bekend waar de benaming van bock vandaan komt. Wel duidelijk is dat de bierstijl zijn oorsprong kent in de Duitse stad Einbeck. Ergens onderweg is de naam verbasterd tot Ein Bockbier en daarna voor het gemak maar afgekort tot Bock. Aan de stijl is sindsdien niet veel veranderd: een traditionele bock herken je aan de smaak van boterhammen (oftewel een “rijke” en “complexe” moutigheid), met weinig tot geen aroma’s en bitterheid van de hop. Bock wordt ook gebruikt om aan te geven dat het een een sterkere variant is van een andere biersoort, denk bijvoorbeeld aan Weizenbock, dat een sterk tarwebier is.

Oorsprong van bok

Het ontstaan van “bok” bier is heel wat minder historisch. Nog niet eens zo heel lang geleden brouwden de grote jongens in Nederland alleen maar pils. Daar moest verandering in komen (aldus de grote jongens); Nederlanders moesten aan het bier! Wat is er dan makkelijker dan een recept te gebruiken dat zich bij de buren al heeft bewezen? Dit leidde tot de ontwikkeling van seizoensbieren die afgeleid waren van de bierstijl Bock. De diversiteit van het bier werd groter en de consument werd verleid om eens iets anders te proberen. Marketing was destijds creatief en zette een afbeelding van een mannelijke geit op het etiket: de bok was geboren.

Nederlandse bo(c)kbieren

De ontwikkeling van bok in Nederland heeft twee soorten opgeleverd: de klassieker herfstbok en de lentebok. De herfstbok kennen we allemaal, dit is een donkergekleurd bier met aroma’s van geroosterde mout en karamel. De lentebok daarentegen is eigenlijk meer een sterker pils, met een blond/gouden kleur. De overeenkomst tussen de twee is dat het stamwortgehalte minimaal 15,5 Plato moet zijn, dit is namelijk zo vastgelegd in de Warenwet. De bokbieren zijn hiermee één van de weinige bieren die wettelijk vastgelegd zijn (de andere zijn pils, oud bruin, alcoholvrij en alcoholarm).

Wat je er ook van vindt, de bok heeft ervoor gezorgd dat we “speciaalbier” zijn gaan drinken en heeft er dus aan bijgedragen dat er tegenwoordig zo’n diversiteit aan mooie bierstijlen gebrouwen (en gedronken!) wordt.