Een liquid dinner; kan dat?

liquid dinner

Je kent het wel: een gezellige dag weg, waarbij er in de middag al enige biertjes doorheen gaan. Het is gezellig en dreigt steeds gezelliger te worden. Op een gegeven moment roept een van je vrienden: ‘Zullen we even een hapje gaan eten?’ Het enige antwoord dat hij krijgt is dat ze straks wel gaan eten, er wordt net bier gehaald en het begint net een beetje druk te worden. Bovendien, zo wordt er gesteld; een biertje staat gelijk aan twee boterhammen, dus drink maar gewoon lekker door!

Voor veel mannen (en misschien ook wel vrouwen) waarschijnlijk wel een bekend scenario, maar wat is er eigenlijk van waar? Kun je je honger stillen door middel van een ‘liquid dinner’?

Hiervoor kijken we naar het aantal kilocalorieën (kca.) bij beiden. Wat speurwerk leert ons dat een bruine boterham met kaas en wat boter erop, gelijk staat aan ongeveer 160 kca. Een biertje van 5% alcohol staat gelijk aan 110 kcal. Het is dus zelfs nog minder dan een boterham met kaas! Korte conclusie kan dan zijn dat, wanneer je maar genoeg drinkt, je je honger uiteindelijk wel kunt stillen met een liquid dinner.

Nu is het echter zo dat door het drinken van bier, er een gedeelte van je hersenen actiever wordt, je hypothalamus. Dit deel van je brein regelt onder andere je ademhaling, lichaamstemperatuur, maar ook je hongergevoel. De alcohol prikkelt dus als het ware je hongergevoel en daardoor is een zoutje of een vette hap altijd wel lekker naast een biertje.

Daarnaast zorgen de koolhydraten in je bier, dat je bloedsuikerspiegel stijgt, dit omdat deze koolhydraten in je lichaam omgezet worden in suiker. Je lichaam wil de alcohol dus eigenlijk zo snel mogelijk weer uit zijn systeem krijgen, om de bloedsuikerspiegel weer omlaag te krijgen. Gevolg is dat je een lagere bloeddruk krijgt en deze kun je vervolgens weer opkrikken door middel van koolhydraat-rijk voedsel tot je te nemen. Dit alles is dus eigenlijk de reden van de drukte bij de fastfood restaurant in het midden van de nacht. Want zeg nou zelf; wat is er lekkerder, na een nachtje doorhalen, dan een lekker, vet broodje shoarma?