Waarom het moeilijk is na één biertje te stoppen

Stoppen na één bier

Je hebt eigenlijk niet echt zin om op pad te gaan en je hebt de volgende ochtend weer een vroege vergadering. Toch laat je je overhalen door die ene vriend, die altijd maar op pad wilt. Nou vooruit, één drankje dan. Voordat je er erg in hebt ben je 10 speciaalbier verder en word je de volgende dag met een epische kater wakker. Die belangrijke meeting die je had gaat volledig aan je voorbij. Hoe heeft het zover kunnen komen? Waarom doe ik mezelf dit aan? De neurowetenschap verklaart.

Het engeltje en het duiveltje

In stripboeken zie je ze wel voorbij komen. Het engeltje op de ene schouder en de duivel op de ander. Ze souffleren continue tegenstrijdige dingen in je oren. Bij het drinken van alcohol werkt dit dus écht zo. In je hersenen zitten twee neuronen: D1 en D2. D1 is de duivel die voortdurend in je oor tettert “Neem er nog een!”. D2 geeft aan “Doe nou niehiet!”. Wanneer je één biertje ophebt begint de duivel al lichtelijk de overhand te krijgen en naarmate de alcohol rijkelijker vloeit neemt de duivel het langzamerhand volledig over. De engel is gesneuveld en de rem is er volledig af. Met alle gevolgen van dien.

Oplossing

De oplossing is dus eigenlijk redelijk simpel; gewoon niet meegaan. Dat is natuurlijk ook wel saai, dus misschien helpt de bewustwording al een beetje. Als je écht geen borrel te veel wilt doen, stop dan na twee biertjes, want na vijf bier wordt het blijkbaar steeds lastiger.