Stout en porter

stout en porter

De stijlen porter en stout worden nog wel eens door elkaar gehaald. Niet vreemd, want er is flinke overlap tussen deze twee donkere bieren.

Hate it or love it; dit is veelal de relatie die iemand heeft met stout- en porterbieren. De één vindt het geweldig, de ander vindt het helemaal niets. Ongeacht jouw opinie leggen we je hieronder uit wat de kenmerken zijn van deze stijlen en proberen we de verschillen te vinden.

Kenmerken van stout en porter

We gaan weer eens terug in de tijd. De tijd dat er in Engeland noeste havenarbeiders (de “porters”) aan het einde van een zware werkdag gretig een pint bier de keel in goten. Dat waren geen pints van doorsnee ale. Nee, zij hadden zo hun eigen stijl. Het bier dat deze ruige kerels dronken was donker, krachtig en had veel smaak. De kleur en smaak van dit “porter” bier werd bepaald door de gebruikte mouten, dit typeerde tegelijk ook de kracht. De mout zorgt niet alleen voor een donkerbruine tot zwarte kleur van het brouwsel, maar ook voor de uitgesproken “rokerige” smaak. Porters waren destijds lager in alcohol dan huidige pilsners, dit kwam de doordrinkbaarheid ten goede. Voor de liefhebbers onder de havenarbeiders werd ook een zwaardere variant porter gebrouwen: de stout porter. Hoger in alcohol, maar met dezelfde karakteristieken als een porter. Al snel werd de naam van dit bier gewoon “stout”.

Verschillen tussen stout en porter

Het is lastig om tegenwoordig de verschillen tussen stout en porter te benoemen. Vroeger zat het ‘m in de alcohol, maar tegenwoordig is een stout niet persé zwaarder dan een porter. Het lijkt nu vooral in de smaak te zitten. Over het algemeen herken je in een stout de smaak van koffie, terwijl een porter meer naar chocolade smaakt. In beide stijlen vallen de moutige tonen op. Tegenwoordig worden de verschillen nog meer benadrukt doordat brouwers zaken als koffie en chocolade gebruiken in het brouwen.

Ondanks dat deze stijlen niet de meest toegankelijke bieren vormen, zijn er ondertussen zoveel verschillende soorten stouts en porters dat er wel eentje tussen zit die jouw waardering kan wegdragen. In het begin kan de geroosterde mout heftig overkomen, maar zoals bij iedere biersoort: blijf vooral proberen.