De schuimkraag van bier
De schuimkraag van bier. Je kunt er haast boeken over schrijven. Je houdt ervan (wij Hollanders) of je hebt er helemaal niets mee (de Engelsen). Maar laten we er in ieder geval even naar kijken waar die schuimkraag nou vandaan komt en waar die goed voor is.
Waar komt de schuimkraag vandaan?
In bier zitten heel veel eiwitten. Bier brouw je door te maischen met granen. In deze granen zitten grove eiwitten, middelgrote eiwitten en kleine fijne eiwitten. De grove eiwitten blijven na het maischen achter in de bostel (het graanrestant na het maischen). Bostel dient vaak als veevoer of wordt gebruikt om broden te bakken. De kleine eiwitten worden verwerkt door de gist en de middelgrote eiwitten blijven achter in het bier.
Gistcellen zorgen voor koolzuur. Dit zijn luchtbelletjes die naar het oppervlak stijgen. Wanneer de belletjes dit doen, nemen ze de middelgrote eiwitten mee. Deze hechten zich aan de belletjes en zorgen als het ware voor een beschermlaagje voor het koolzuurbelletje. Hierdoor blijven de belletjes langer intact dan bijvoorbeeld bij frisdranken die veel koolzuur bevatten.
Waar dient de schuimkraag voor?
De schuimkraag is een beschermlaag voor je bier. Het zorgt ervoor dat het koolzuur langer in je bier blijft en dus langer zijn sprankelende karakter behoudt. Ook de aroma’s in je bier vervliegen minder snel je glas uit. En het schuim zorgt ervoor dat zuurstof juist buiten blijft. Kortom; je bier blijft langer lekker door de schuimkraag.
Wat zegt het over de kwaliteit van het bier?
Vaak is er ook wel een en ander af te lezen aan de kwaliteit van het bier, door goed naar de schuimkraag te kijken. Mooi stabiel schuim – met kleine belletjes – dat lang blijft staan is een teken van een goed gebrouwen bier. Wanneer het bier onregelmatige bellen (groot en klein) heeft, duidt dit vaak op oneffenheden in het brouwproces. Het kan ook zijn dat wanneer je een biertje openmaakt dat het eruit spuit; de gushers. Dit duidt ook vaak op fouten in het brouw- of bewaringsproces.
Bijvoorbeeld:
- Teveel bottelsuiker voor het bottelen
- Bier gebotteld voordat het uitgegist is
- Slechte hygiëne tijdens het brouwproces
- Bier bewaren op de verkeerde temperatuur en/of in zonlicht
Conclusie
De schuimkraag zegt een hoop, maar niet alles. De een houdt ervan en de ander niet. Het ene bier heeft van nature meer schuim dan het andere bier. Tarwe zorgt bijvoorbeeld voor meer stabiel schuim in een bier. Dit is een reden voor brouwers om een x percentage tarwe aan hun bieren toe te voegen. Maar uiteindelijk gaat het erom wat je lekker vindt!
Gebaseerd op: https://www.beerwulf.com/nl/artikelen-over-speciaalbier/waarom-heeft-bier-een-schuimkraag/