Hergisten op de fles

Wanneer het gisten er volledig opzit, kan het bier afgevuld worden in fusten of gebotteld worden. Op dit moment bevat het bier echter nog geen koolzuur. Op twee manieren kan eenvoudig koolzuur aan het bier toegevoegd worden: door CO2 toe te voegen of door bottelsuiker toe te voegen. Veel thuisbrouwers beschikken niet over de apparatuur om CO2 toe te voegen en zodoende blijft bottelsuiker over.

Voor het gemak gaan we er vanuit dat de gemiddelde thuisbrouwer zijn bier afvult in de fles. Door suiker aan het bier toe te voegen voordat de dop op de fles gaat, gaat het bier hergisten. De gist die is overgebleven in het bier gaat opnieuw zijn werk doen. Omdat de lucht die hierbij ontstaat niet meer kan ontsnappen, omdat de fles afgesloten is, gaat de gist zich hechten aan het bier. Hierdoor ontstaat de koolzuur en stijgt je alcoholpercentage ook nog ietsjes (ongeveer 0,3%).

Over welk type suiker het beste te gebruiken bij het bottelen, lopen de meningen behoorlijk uiteen. Kandijsuiker en kristalsuiker, zijn suikers die sowieso heel goed te gebruiken zijn. De hoeveelheid suiker die je moet toevoegen, verschilt enigszins per biertype. In deze tabel kun je aflezen wat gebruikelijk is.

 

Blond pils, bokbier, pale ale en vruchtenbier 7,4 gram per liter
Amberbier, blonde en amber mengstijl 7 gram per liter
Donker lagerbier 7,9 gram per liter
IPA, mild, kruiden- en specerijenbier 5,1 gram per liter
Zuur bier en lambiek; tarwe- en roggebier 13,2 gram per liter
Bitter 2,8 gram per liter
Strong ale 4,7 gram per liter
Brown ale 4 gram per liter
Barley wine 4,2 gram per liter
Stout en porter 5,1 gram per liter

Bron: Thuis Bier Brouwen, Greg Hughes

Los de suiker op in een klein beetje water en roer deze door het bier dat je gaat bottelen. Zorg dat de suiker goed oplost, zodat elk flesje dezelfde hoeveelheid suiker bevat. Er zijn mensen die thuis installaties hebben ontwikkeld die de suiker evenredig over de flesjes verdelen. Wij hebben dat zelf niet.
Het is belangrijk om zeker niet teveel suiker toe te voegen. De hergisting kan dan zo hevig worden dat je flesjes ontploffen, of dat het bier uit de fles spuit wanneer je het open maakt; zonde natuurlijk.
Wanneer het bier met bottelsuiker de fles in is gegaan, is het goed om deze weg te zetten op de temperatuur waarop je de eerste gisting ook hebt gedaan. Na een week of twee (afhankelijk van je biertype) is je bier wel drinkbaar en zou er een schuimkraag op moeten zitten. Maar over het algemeen is het lekkerder om het bier na de hergisting wat langer te laten rijpen op een iets lagere temperatuur, zodat het meer karakter krijgt.
En last but not least; ga bij het bottelen zorgvuldig te werk met schone materialen. Tijdens het bottelen ligt infectie op de loer.