Water in waterslot is verkleurd
Veel thuisbrouwers maken gebruiken van een waterslot tijdens het vergisten. Je vult het slot voor de helft met water en stopt ‘m in het gaatje bovenin de deksel. Het kan echter voorkomen dat het water in je waterslot verkleurt. Waardoor kan dit komen en is dit ernstig?
1. Je gistvat is te klein
Als je gistvat te klein is, kan de onderkant van het waterslot in het bier terecht komen. Hierdoor kan het bier met gist in het waterslot terecht komen. Ook kan bij een relatief heftige vergisting de kopruimte in je gistvat te klein worden. Hierdoor gaat het bier uitwegen zoeken uit je gistvat. Neem daarom altijd een gistvat waar je enigszins kopruimte hebt, om heftige vergisting op te vangen.
2. Je waterslot zit te diep in het gat
Sommige brouwers stoppen het waterslot te diep in het gat in de deksel. Hierdoor kan het dus ook gebeuren dat je slot in contact komt met het bier. Het is niet noodzakelijk om het waterslot heel diep in het gat te duwen, zorg ervoor dat de onderkant het bier niet raakt.
3. De vergisting is (te) heftig
Tijdens de vergisting heb je met pieken te maken, waarin je bier heftig vergist. Hierdoor kan het een uitweg gaan zoeken uit je gistvat en kan het bier dus in je waterslot terecht komen. Door gecontroleerd te vergisten – in bijvoorbeeld een gistkast met temperatuurcontrole – kun je deze pieken opvangen en afvlakken. Hierdoor vindt minder heftige vergisting plaats.
Wat kan ik er aan doen?
Je kunt er voor kiezen om een slang te gebruiken in plaats van een waterslot. Het ene uiteinde van de slang gaat in je gistvat – mag dus niet in contact komen met het bier- en het andere uiteinde gaat in een emmer water. Je creeert als het ware een groot waterslot, maar het is op deze manier beter bestand tegen heftige vergisting.
Zit het bier en de gist toch al in je slot? Geen paniek. Haal ‘m eruit, spoel ‘m schoon en zet ‘m opnieuw op je gistvat. Er is in principe niets aan het handje.