Wat is dat op de bodem van het bierflesje?

bodem bierflesje

Veelal zien we beginnende bierdrinkers en -brouwers zich afvragen wat het residu op de bodem van het bierflesje is. En of dit wel hoort. We leggen graag even uit wat dit is.

Wat is dat spul op de bodem van het bierflesje?

Vrijwel altijd is dit gist en het is ook helemaal niets om je zorgen over te maken. Het residu van de hergisting om precies te zijn.

Waarom liggen er vlokken op de bodem van mijn bierflesje?

Veel bieren werken met hergisting op de fles. Door suiker toe te voegen aan bier bij het bottelen, gaat je bier opnieuw gisten en ontstaat er koolzuur. Hier hebben wij nog een andere blog over geschreven. Omdat het gist opnieuw aan de slag gaat, ontstaat er ook nieuwe dode gist, die afzakt naar de bodem waar het zich uiteindelijk ophoopt. Je kunt ervoor kiezen om het flesje niet volledig uit te schenken als je daar niet van houdt, maar het is heel goed te drinken. Sterker nog; gist is best wel gezond. Mede om deze reden is het wel aan te raden om flessen met hergisting rechtop te bewaren. De gist ligt dan op de bodem van het flesje, waardoor je zelf nog een keuze hebt om het wel of niet uit te schenken.