Suiker toevoegen aan bier

suiker toevoegen aan bier

Tijdens het maischen wordt suiker uit het graan gehaald. Er is echter een aantal redenen waarom je alsnog suiker zou kunnen toevoegen aan je bier tijdens het brouwproces. Wij benoemen een paar redenen.

Bier zoeter maken

Je hebt vergistbare suikers en onvergistbare suikers. Vooral onvergistbare suikers geven een zoetere smaak aan je bier. Dit zijn namelijk suikers die niet door de gist worden omgezet in alcohol. Overigens kan je gist ook niet alle suikers omzetten in alcohol, wat ervoor zorgt dat je vaak een zoetere smaak krijgt als je suiker toevoegt.

SG aanpassen

Het kan zijn dat je na het maischen een te laag begin-SG hebt. Het begin-SG geeft aan hoeveel suiker er in je wort zit. Indien dit getal dus te laag is,  kun je dit corrigeren door suiker toe te voegen. Ook kun je de SG waarde bewust verhogen om zodoende een zwaarder bier te maken. Aan tripels worden bijvoorbeeld vaak extra suiker toegevoegd.

Kleur van je bier aanpassen

Door donkere suiker te gebruiken, kan je bier ook iets donkerder worden. Normaal gesproken wordt de kleur van je bier wel bepaald door de graansoorten die je gebruikt, maar ook bijvoorbeeld basterdsuiker kan invloed hebben op de kleur van je bier. Let dus wel op dat het toevoegen van suiker niet alleen invloed heeft op de kleur, maar ook op je SG-waardes en de uiteindelijke smaak.

Hergisting van je bier

Door een klein beetje suiker toe te voegen aan je bier tijdens het bottelen, gaat je bier hergisten. Op deze manier komt er koolzuur in je bier en krijg je uiteindelijk een mooie schuimkraag. Lees hier meer over hergisten van bier.