Recept: Risotto met donker bier
Deze overheerlijke risotto is weer eens iets anders dan die met wijn. Lekker smeuïg en een karakteristieke smaak door het gebruik van een donker bier.
Het bereiden duurt ongeveer 40 minuten en je hebt dan een gerecht voor 4 personen op tafel staan.
Ingrediënten
- 300 gram arborio rijst
- Parmezaanse kaas
- 2 teentjes knoflook
- 500 gram gemengde paddenstoelen
- 250 gram gerookte spekblokjes
- 1 ui
- 1 liter runderbouillon
- gedroogde Italiaanse kruiden (oregano, rozemarijn, tijm)
- boter
- versgemalen zwarte peper
- En uiteraard: 1 flesje donker bier (kies een mooi bokbier – koop er gelijk 2 dan kun je er eentje bij het eten drinken)
Aan de slag
Start met het snipperen van de ui en de knoflook. Pak een hapjespan en bak hierin het spek op een middelhoog vuurtje. Voeg hieraan de ui en knoflook toe. Laat dit enkele minuten bakken zodat de ui glazig wordt. Doe de paddenstoelen erbij (snij deze eventueel in grove stukken). Bak dit een paar minuten.
Voeg nu de risottorijst toe aan de pan en laat eventjes 2 minuten bakken. Je hebt een heerlijk donker bier uitgezocht, dit mag je er nu bij doen. Gebruik het hele flesje (dus zo’n 300 ml) en roer zodat de rijst het bier opneemt. Nu ga je telkens een lepel runderbouillon toevoegen (tot de bouillon op is); doe er een nieuwe schep bij als het is opgenomen door de rijst. Je wilt dat de rijst zacht en romig is.
Tot slot voeg je de Italiaanse kruiden toe en wat peper en roer je dit goed door elkaar. Je kunt eventueel ook wat boter doorheen roeren voor extra romigheid. Zonder Parmezaanse kaas geen Italiaans gerecht, dus gooi er een flinke hand doorheen. Proef of het geheel op smaak is en voeg eventueel nog wat kaas toe.
Serveer met een mooi donker bier.
Eet (en drink) smakelijk!