Brouwspullen schoonmaken
Schoonmaken is niet het allerleukste onderdeel van het brouwen van bieren, maar wel ontzettend belangrijk. Door vuile spullen te gebruiken, kun je je bier makkelijk infecteren met bacteriën en dat kan je bier volledig verpesten.
Alles wat je na het koken van het wort doet met je bier moet gebeuren met volledig schone materialen. Om ons materiaal te reinigen gebruiken wij Puro Oxi. Het gistvat wat we gaan gebruiken gooien we vol met warm water en zo’n vier gram per liter water aan Puro Oxi. In dit vat gooien we alles wat we nodig hebben. Lepels, roerspaan, bakjes om ingrediënten af te meten, hydrometer. Na een minuut of vijf kun je de spullen er weer uit halen en het gistvat leeg gooien. Dit gistvat is dan ook meteen schoon en klaar om gebruikt te worden voor de gisting.
Tip: maak je gistvat niet schoon met harde borstels of een schuurspons. Dit veroorzaakt krassen, waarin makkelijker bacteriën ophopen.