Bier brouwen met jeneverbes

Bier brouwen met jeneverbes

Bier bestaat uit een viertal basisingrediënten, maar uiteraard kun je nog allerlei andere ingrediënten toevoegen om een extra twist aan je biertje mee te geven. In ons bier “Lekker Klimaatje” hebben wij de jeneverbes toegevoegd.

Smaak van de jeneverbes

De jeneverbes is een belangrijk ingrediënt in jenever. De bes geeft subtiele bittere smaak af en is zodoende een uitstekende toevoeging voor bier. Het gebeurt nog niet heel veel, maar in Finland bestaat een traditioneel bier dat gebruik maakt van de jeneverbes; Sahti. Het Hollandse kopstootje is het perfecte voorbeeld dat jenever(bes) en bier goed samengaan.

Hoe te gebruiken?

Jeneverbes kun je over het algemeen gewoon krijgen in de supermarkt. De gedroogde variant is goed te gebruiken. De smaak van de jeneverbes is behoorlijk intens, waardoor je niet heel veel bessen hoeft te gebruiken. Als je een gemiddelde aanhoudt van ongeveer een besje per liter, zou je de smaak al goed moeten kunnen proeven. Uiteraard kun je naar eigen inzichten meer of minder van de bes toevoegen aan je brouwsel. Wanneer je de bessen eenmaal hebt kun je ze het beste enigszins kneuzen met een vijzel om zo de sappen en dus de smaak vrij te laten komen. De bes kun je toevoegen in de laatste tien minuten van de kook. Eventueel kun je er ook mee “drooghoppen“. In dat geval voeg je de bes toe nadat de gisting enkele dagen op gang is.