Bier drinken met een rietje; sneller dronken?

bier drinken met een rietje

Jaren geleden – toen we een jaar of 16 waren – was er altijd een soort mythe dat je veel sneller dronken zou zijn, wanneer je bier drinkt door een rietje. Dat soort stoerdoenerij hoeven we nu we de dertig gepasseerd zijn, gelukkig niet meer aan mee te doen. Maar het is wel interessant om te kijken of het nou inderdaad een mythe is, of dat er wel een kern van waarheid in zit. De Jellinek kliniek biedt uitkomst. Het antwoord is ja; je wordt inderdaad sneller dronken. Het verschil is echter niet immens.

Het gehemelte

Wanneer je gaat bier drinken met een rietje, komt de alcohol meer langs je gehemelte dan wanneer je direct uit een glas drinkt en het bier vooral over je tong rolt. Het gehemelte is sterk doorbloed en zodoende wordt alcohol door een rietje sneller in je bloed opgenomen. Echter proef je dus ook minder goed wat je drinkt als het bier meer langs het gehemelte gaat dan langs de tong, wat gewoonweg zonde is. Zo redenerend zou je dus ook eerder dronken worden wanneer je bier drinkt terwijl je een handstand doet. Meer bier langs het gehemelte.

Verdampen

Bij bier drinken door een rietje verdampt bier sneller, dan wanneer je een grote slok neemt uit een glas. Je krijgt minder bier binnen, wanneer je door een rietje drinkt, waardoor het in de mond net sneller opwarmt. De geringe hoeveelheid alcohol die hierbij verdampt wordt zodoende door de longen opgenomen en komt sneller in de bloedbaan terecht.

Oppervlak

Indien je door een rietje drinkt, komt een klein straaltje bier je mond in. Het oppervlak wat je mond binnenkomt is daardoor groter, dan wanneer je een grote slok neemt uit een glas. Hierdoor krijg je ook meer verdamping, waardoor je sneller dronken wordt. In bier zit ook koolzuur en wanneer je door een rietje drinkt komen er meer koolzuurbubbels vrij die alcoholdampen met zich meebrengen.

Conclusie

Je wordt dus inderdaad sneller dronken wanneer je bier drinkt met een rietje, maar doe dit alsjeblieft niet. Je proeft het minder goed, het ziet er niet uit en je krijgt uiteindelijk gewoon evenveel alcohol binnen. Pak een mooi bierglas, schenk ‘m in op de juiste manier en geniet!