Een ode aan douchebier

Douchebier

Wij; de vier brouwers, eigenaren, directeuren van Brouwerij ’t Maatje spelen al jaren samen in hetzelfde voetbalteam. Week in week uit etaleren we ons gebrek aan talent, op de meest waardeloze velden die Nederland te bieden heeft. Maar waarom is het dan zo leuk om in de lagere regionen van het amateurvoetbal te blijven acteren? Misschien komt het wel door het douchen na afloop en dan in het bijzonder door; douchebier.

Bierdienst

Enkele weken nadat dit vriendenteam werd opgericht – een samenraapsel van jongens die altijd in de selectie hebben gevoetbald en jongens die nog nooit tegen een bal hebben getrapt – werd de bierdienst in het leven geroepen. Elke week is één iemand verantwoordelijk voor het meebrengen van bier voor onder de douche. En als iemand een gele kaart heeft gepakt en tien minuten in de dug-out moet plaatsnemen heeft hij het team uiteraard ernstig benadeeld. Ook dan heb je onmiddellijk een bierdienst aan je voetbalbroekie hangen.

Douchebier

Terwijl je met tien gasten staat te douchen, iedereen kut-grappen aan het maken is, zeep over elkaar heenspuit en je zo hard op je reet slaat dat je thuis aan je vriendin moet uitleggen waarom er een rode handafdruk op je achterwerk staat, worden de douchebiertjes achterover geslagen.

Waar de eerste douchebiertjes werden meegenomen in de vorm van blikjes Amstel of Heineken, werden de mensen al gauw creatiever. Halve literblikken Leffe blond, Grolsch herfstbok of een frisse Bintang. Ook kwamen er hapjes bij; van kroepoek tot antipasti.

Het mooie aan douchebier is, dat het altijd op z’n plaats is. Het wordt gedronken om de overwinning te vieren of het verdriet van een nederlaag weg te drinken. Het is verfrissend op een warme dag en het werkt verwarmend op een koude. Het maakt je goede acties nog glorieuzer en het doet je slechte acties vergeten. Kortom; douchebier is geweldig.

En als al het douchebier op is, kun je door naar de kantine.