Een ode aan pils

ode aan pils

Ik zie het steeds vaker voorbij komen; mensen op fora en sociale media die pils totaal verguizen. Heineken wordt afgedaan als uilenzeik. Een volkomen waardeloos bier, wat alleen door de bierleek nog wordt gedronken. Ok, het is niet het meest spannende bier en ik ben het er volledig mee eens dat er lekkerdere en interessantere bieren bestaan, maar toch vind ik het tijd om hier – zij het zeer kleinschalig – tegen in actie te komen. Een paar redenen waarom pils niet waardeloos is:

1. Het meest gedronken bier wereldwijd

Pils is al jarenlang het meest gedronken bier wereldwijd. We mogen niet zomaar vergeten dat het een mateloos populaire drank is.

2. Ons land is er groot mee geworden

Een zekere heer Heineken heeft ons kleine landje wereldwijd aanzien gegeven wat betreft bier. Overal ter wereld wordt nog steeds Heineken gedronken. In Nederland koop je het gewoon bij de supermarkt in een kratje, in sommige andere landen is het een zeer exclusief bier wat voor 15 euro het flesje te drinken valt in luxueuze nachtclubs. We staan bekend om dit product, net zoals dat we bekend staan om kaas, molens en tulpen. Daar mogen we best trots op zijn.

3. Het moeilijkste bier om te maken

Wanneer je zelf bier brouwt, weet je dat pils het moeilijkste bier is om te brouwen. Waar je met bovengistende, zeer moutige bieren vaak nog weg komt met fouten in het brouwproces – doordat negatieve bijsmaken verbloemd worden – is dat met pils niet het geval. Pils moet heel zuiver, foutloos gebrouwen worden. Elke foutje in het brouwproces wordt middels een bijsmaak meteen afgestraft.

4. James Bond drinkt ‘t

Spreekt voor zich…

James Bond pils

Foto: Volkskrant

5. Het is heel verfrissend

Een koude Bintang wanneer je net een lange wandeling hebt gemaakt door de rijstvelden in Indonesië. Of wanneer je op een Braziliaans strand in je hangmat ligt en een Skol open trekt. Of gewoon tijdens de derde helft na een intens zware pot voetbal op een zeer bedenkelijk niveau. Het pilsje is heel verfrissend en kan – mits het op het juiste moment gedronken wordt – voor enorm veel voldoening zorgen.

6. Festivals en feestweken

Wanneer je naar een festival gaat – en dan doel ik niet op een speciaalbierfestival – dan drink je gewoon pils uit plastic bekers. Wanneer je naar de feestweek gaat in je plaatselijke dorp, doe je je tegoed aan liters pils uit wederom die plastic beker. Zonder enige opsmuk domweg pils wegharken. Heerlijk.

Dus…

Prima als je geen liefhebber bent van pils en dat je liever de meest uiteenlopende craft beers probeert, maar respect voor het pilsje zou altijd moeten blijven bestaan.