Experimenteren: een batch opdelen tijdens het koken

experimenteren batch opdelen

Elke thuisbrouwer zou op een gegeven moment moeten gaan experimenteren. Zo liepen wij er ooit tegenaan hoe je een batch van zo’n 25 liter opdeelt in meerdere kleine batches, wanneer je verschillende ingrediënten wilt toevoegen tijdens de kook. Wij bedachten de volgende oplossing.

Opdelen van een batch

Wij brouwen zelf in een brouwketel, waar je batches tot 30 liter in kunt brouwen. Soms wil je echter gaan experimenteren met verschillende ingrediënten. Wanneer je wilt experimenteren tijdens de gisting is het heel eenvoudig. Je brouwt een bier, verdeelt deze over een paar verschillende gistvaten en de ene drooghop je, de ander voeg je hout aan toe en met de derde doe je verder niets. Zo proef je mooi de verschillen tussen je experimenten. Echter, kun je er ook tegenaan lopen dat je wilt experimenteren door verschillende ingrediënten tijdens de kook toe te voegen. Wij deden het als volgt.

De stappen

  1. Brouw “gewoon” je grote batch
  2. Voordat je het desbetreffende ingrediënt wilt toevoegen tijdens de kook (voorbeeld: sinaasappelschillen die je tien minuten wilt meekoken) neem je wat wort uit je kookketel en deze doe je in een klein pannetje
  3. Dit pannetje kook je verder op het vuur en daar voeg je je sinaasappelschillen aan toe
  4. Dit kook je voor tien minuten
  5. Na de tien minuten zet je het vuur uit en laat je het afkoelen tot de gewenste gistingstemperatuur
  6. Je verdeelt na het koelen het wort uit je kookketel over verschillende gistingsvaten
  7. Uiteindelijk voeg je het wort uit het pannetje toe aan één van de gistingsvaten, terwijl je het door een zeef giet en je de sinaasappelschillen er zodoende uit filtert

Hoeveelheid

Houd er rekening mee dat je de hoeveelheid sinaasappelschillen toevoegt aan het pannetje op basis van het aantal liter dat uiteindelijk in je gistingsvat zit en dus niet op basis van de hoeveelheid wort die je uit je kookketel haalt.

Perfectioneren

Ongetwijfeld zal dit niet exact hetzelfde smaken als wanneer je de batch niet opsplitst en de ingrediënten tijdens de kook in je kookketel toevoegt. Echter is het een goede eerste stap om te bepalen wat wel en niet werkt. Wanneer je vervolgens hebt gekozen welke ingrediënten een goede toevoeging vormen op je bier, kun je dit recept in groter volume gaan brouwen zonder op te splitsen. Zo kun je je bier verder perfectioneren.

Succes met experimenteren!