Hergisten op de fles
Wanneer het gisten er volledig opzit, kan het bier afgevuld worden in fusten of gebotteld worden. Op dit moment bevat het bier echter nog geen koolzuur. Op twee manieren kan eenvoudig koolzuur aan het bier toegevoegd worden: door CO2 toe te voegen of door bottelsuiker toe te voegen. Veel thuisbrouwers beschikken niet over de apparatuur om CO2 toe te voegen en zodoende blijft bottelsuiker over.
Voor het gemak gaan we er vanuit dat de gemiddelde thuisbrouwer zijn bier afvult in de fles. Door suiker aan het bier toe te voegen voordat de dop op de fles gaat, gaat het bier hergisten. De gist die is overgebleven in het bier gaat opnieuw zijn werk doen. Omdat de lucht die hierbij ontstaat niet meer kan ontsnappen, omdat de fles afgesloten is, gaat de gist zich hechten aan het bier. Hierdoor ontstaat de koolzuur en stijgt je alcoholpercentage ook nog ietsjes (ongeveer 0,3%).
Blond pils, bokbier, pale ale en vruchtenbier | 7,4 gram per liter |
Amberbier, blonde en amber mengstijl | 7 gram per liter |
Donker lagerbier | 7,9 gram per liter |
IPA, mild, kruiden- en specerijenbier | 5,1 gram per liter |
Zuur bier en lambiek; tarwe- en roggebier | 13,2 gram per liter |
Bitter | 2,8 gram per liter |
Strong ale | 4,7 gram per liter |
Brown ale | 4 gram per liter |
Barley wine | 4,2 gram per liter |
Stout en porter | 5,1 gram per liter |
Bron: Thuis Bier Brouwen, Greg Hughes