Het verschil tussen weizen en witbier

Weizen bier

Heel vaak worden de twee door elkaar gehaald, maar er is wel degelijk een verschil tussen een weizen en een witbier. Maar wat zijn deze verschillen dan?

Wat is een weizen?

Een weizen vindt zijn oorsprong in Duitsland. Weizen is namelijk het Duitse woord voor tarwe. Een weizen is zodoende een tarwebier, wat betekent dat minimaal 50% van de moutstorting tarwe moet zijn. De kenner zal weten dat tarwe zorgt voor een mooie, stabiele schuimkraag. De weizenbieren hebben dus o.a. als kenmerk deze schuimkraag. Om deze reden wordt tarwe ook door veel brouwers aan het bier toegevoegd.

Volgens het Duitse Reinheitsgebot mag bier alleen de basisingrediënten water, mout, hop en gist bevatten. Aan een weizen mogen dus geen andere ingrediënten zoals sinaasappelschillen, citroenschillen of koriander toegevoegd worden. Weizen is een troebel bier, vaak lichtzurig en vol van smaak. Heerlijk voor in de zomer, maar ook tijdens de après-ski in Oostenrijk is de schrijver van dit stuk groot fan van een weizen of twee.

Er zijn verschillende types weizen. Zo heb je bijvoorbeeld de hefeweizen (licht van kleur), de dunkelweizen (donker van kleur) of een weizenbock die extra sterk is in alcholpercentage.

Wat is een witbier?

Een witbier vindt zijn oorsprong in België. De naam heeft hij – niet geheel verrassend – te danken aan de kleur. Aan witbier worden vaak extra ingrediënten toegevoegd, zoals bovengenoemde voorbeelden. Witbier is zoetzurig van smaak en heeft een zeer verfrissend karakter. Vandaar dat dit bier ook erg populair is op de terrassen  in de zomer. Het drinkt erg makkelijk weg. Vaak wordt er aan een witbier nog een citroentje toegevoegd om tijdens het drinken door je bier heen te stampen.

Wat is het verschil?

In witbier zit over het algemeen minder tarwe dan in weizen. Maar het grootste verschil zit ‘m dus vooral in het Reinheitsgebot. Oftewel; aan weizen mag niets anders dan de vier basisingrediënten toegevoegd worden, waar dit bij witbier wel mag en ook erg vaak gebeurt. Mede hierdoor verschillen ze dus ook in smaak. Ook in kleur zijn ze over het algemeen verschillend. Een witbier is lichter van kleur dan de meeste weizens.

Doordat weizen ook vaak wordt geschreven als Weißbier, wordt de verwarring alleen maar groter. Maar laat je niet in de maling nemen, het zijn echt verschillende types bier.