Hopbellen of hoppellets?

hop

Wanneer je bier gaat brouwen, is hop een erg belangrijk ingrediënt. Het geeft veel smaak en aroma aan je bier. Je kunt kiezen uit hopbellen, de hoppellets en hopextracten. Dat laatste vinden wij iets wat sowieso niet gebruikt dient te worden, dus wij gaan nader kijken naar het verschil tussen de eerste twee. Welke kun je het beste gebruiken; hopbellen of hoppellets?

Wat zijn hopbellen?

hopbellen

Hopbellen zijn kegelvormige bloemen van de vrouwelijke hopplant. Deze hopplant – ook wel humulus lupulus – is een klimplant die verwant is aan hennep. Wanneer je deze hopbloemen droogt met lucht, worden ze bruikbaar voor het brouwproces.

Wat zijn hoppellets?

hoppellets

Bij hoppellets wordt ook gebruik gemaakt van de bloemen van de vrouwelijke hopplant, echter wordt hierbij ook het restafval (takjes, steentjes, etc.) verwijderd en wordt de hop samengeperst tot korrels.

Voor- en nadelen

Het gebruik van hopbloemen en hoppellets kennen beiden hun voor- en nadelen.

Voordelen hopbellen:

  1. Indien vers, zorgen hopbellen voor de mooiste smaak.
  2. De bloemetjes zijn er gewoon mooi uit. Het oog wil ook wat.
  3. Het filtert makkelijker dan hoppellets. Doordat hoppellets zorgen voor een groene “drab” in je bier, kan dit ervoor zorgen dat je filters dichtslibben. Met bloemen heb je dit probleem minder.

Voordelen hoppellets:

  1. Omdat het geconcentreerd is, kun je ongeveer 10% minder pellets dan bloemen gebruiken om hetzelfde resultaat te bewerkstelligen
  2. Hoppellets zijn langer houdbaar dan hopbellen. De bloemen gaan sneller in smaak achteruit als ze eenmaal zijn blootgesteld aan de lucht.

 

Conclusie

Het een is niet beter dan het ander. Indien je veel brouwt en kan genieten van de esthetische waarde van de bloem, zijn hopbellen een goede optie. Brouw je minder vaak en heb je hop nodig die wat langer bruikbaar blijft, dan zijn hoppellets voor jou een goede optie. Mits je geen filter problemen krijgt.