Opschalen van recept bij bier brouwen

recept opschalen bier brouwen

Foto: brouwdag Noord-Hollandse Bierbrouwerij

Vaak brouwen thuisbrouwers in kleine hoeveelheden; bijvoorbeeld een liter of 20. Echter kan het voorkomen dat je op grotere schaal wilt gaan brouwen. Als je bijvoorbeeld wilt gaan huurbrouwen bij een brouwerij in de buurt. Hoe schaal je je recept op?

Brouwsoftware

Het is verstandig om brouwsoftware te gebruiken wanneer je een recept samenstelt. Wij gebruiken hiervoor altijd Brouwhulp. In Brouwhulp voer je de ingrediënten in die je wilt gaan gebruiken voor je brouwsel en de software berekent vervolgens de kleur van het bier, de bitterheid en het alcoholpercentage. Hiervoor moet je echter wel wat parameters invullen om het rendement van je installatie te berekenen. Dit rendement is belangrijk wanneer je een recept wilt gaan opschalen.

Recept opschalen

Ga je op een andere, grotere installatie brouwen, achterhaal dan wat het rendement is. Bereken dit zelf of vraag het aan de brouwer wiens installatie je gaat gebruiken. Pas het rendement aan in Brouwhulp en verhoog vervolgens het volume van je brouwsel. Brouwhulp zorgt ervoor dat de verhoudingen van de ingrediënten op de juiste manier meeschalen. Ongetwijfeld ga je niet helemaal exact dezelfde smaak krijgen met je opgeschaalde recept, omdat de uiteindelijke smaak van je bier afhankelijk is van veel factoren. Maar door juist te schalen, kun je wel goed in de buurt komen.