Thuis een bierproeverij organiseren

thuis bierproeverij organiseren

Iedere bierliefhebber is er gek op; een bierproeverij. Je kunt in de meeste kroegen tegenwoordig heerlijke proeverijen voorgeschoteld krijgen, maar het is natuurlijk ook heel leuk om er zelf eens een te organiseren voor je vrienden. Als je twijfelt over de aanpak, dan geven wij je graag een paar tips om er een legendarische proeverij van te maken.

Welke bieren moet ik kiezen?

Het mooie aan een proeverij is, dat je zelf alle bieren kunt kiezen die je wilt. Je kunt er een thema aan verbinden: een bokbierthema, een Belgisch bieren thema, enzovoorts. Maar je kunt er ook voor kiezen om een zo divers mogelijk menu te maken. Het is wel handig om de volgorde met enig beleid te bepalen.

Welke volgorde moet ik hanteren?

Het is verstandig om een goede opbouw in je bierproeverij te hebben. Houd rekening met het alcoholvolume en de smaakintensiteit van het bier. Het is verstandig om licht te beginnen; denk aan een pils, een niet te heftig blond biertje of een session. Bouw zo langzaam op met bijvoorbeeld een IPA en vervolgens een tripel om te eindigen met een quadrupel of een russian imperial stout. Houd er rekening mee dat het niet alleen om het alcoholpercentage gaat, maar ook om de intensiteit van de smaak. Zo kan een saison minder alcohol bevatten dan bijvoorbeeld een blond biertje, maar door de toevoeging  van allerlei kruiden een toch veel intensere smaak hebben. Dan kun je toch beter eerst het blond bier nemen en daarna de saison.

Wat moet ik erbij nemen?

Het is sowieso verstandig om ook een glas water naast je proeverij te zetten. Dan kun je tussen de verschillende bieren in af en toe ook even proberen de smaak weg te spoelen, zodat je weer neutraler aan je nieuwe bier begint. Uiteraard is een droogje naast je natje altijd lekker. Een mooi borrelplankje met blokjes kaas of stukjes worst gaan over het algemeen goed samen met bier. Maar naast een heftige stuk kun je ook prima een stukje pure chocolade neerleggen.

Welke glazen moet ik gebruiken?

Het is gebruikelijk om niet te grote hoeveelheden te schenken. Glazen van zo’n 15 cl zijn uitstekend voor een proeverij. Zo kun je nét wat meer verschillende bieren proeven en heb je niet het probleem dat je halverwege je proeverij al te dronken bent om te proeven wat je drinkt.

Een proefformulier?

Uiteraard is het ook leuk om te noteren wat je aan het proeven bent. Hiervoor is een proefformulier uitstekend geschikt. Hier vind je ’t Maatje proefformulier wat je uitstekend kunt gebruiken voor jouw bierproeverij.

Conclusie

Houd rekening met het alcoholpercentage en smaakintensiteit om de volgorde van je biermenu te bepalen. Maar uiteindelijk is er geen goed of fout; doe wat je zelf lekker vindt. Proost!