Zelf hobbybrouwen? Wij geven wat tips

hobbybrouwen

Speciaalbier drinken wat je hebt gekocht is natuurlijk helemaal niets mis mee. Maar… wij kunnen het iedereen aanraden om te gaan hobbybrouwen; lekker in de keuken zelf bier brouwen. Een slok nemen van je eerste zelf gebrouwen bier – ook al is ‘ie nog niet meteen perfect – vervult je met zoveel trots dat daar maar weinig bieren tegenop kunnen. Vind je ‘t moeilijk om zelf te beginnen? Is die drempel te hoog? Onnodig! Wij geven wel wat tips om je verder op weg te helpen.

Lees je in!

Om te beginnen is het verstandig om je wel een beetje in te lezen. Er zijn boeken zat die je hiervoor kunt gebruiken, maar je kunt ook onze blogs lezen. Vrijwel alle stappen van het brouwproces hebben wij inmiddels wel beschreven. Wanneer je gaat brouwen met een brouwpakket – wat wij aanraden – dan zit er over het algemeen ook wel een goede beschrijving bij. Toch is het beter om het proces ook echt te begrijpen, zodat je enigszins weet wat je aan het doen bent.

Ga graanbrouwen en niet brouwen met moutextract

Ga alsjeblieft meteen graanbrouwen! Het is echt niet zo moeilijk als je denkt en dan ben je tenminste écht bier aan het brouwen en geen aanmaaklimonade aan het maken. We hebben er eerder al eens over uitgeweid waarom je moet gaan graanbrouwen.

Koop een goed starterspakket

Een goed starterspakket is driekwart van het werk. Wij zijn zelf ooit begonnen met een pakket van brouwbroeders. Wanneer je een goed pakket hebt, kun je je gewoon aan het recept houden. Stap voor stap wordt uitgelegd hoe je het proces moet doorlopen. Als je je hier goed aan houdt, dan komt er over het algemeen altijd wel een drinkbaar bier uit.

Experimenteer er niet meteen op los

Het is heel aanlokkelijk om meteen los te gaan met allerlei extra toevoegingen, om je bier je eigen touch mee te geven. Honing, kruiden, citrusschillen, etc. Wij raden aan om dit echter te bewaren voor latere brouwsels. Probeer eerst de basis van het brouwen onder de knie te krijgen voordat je allerlei experimentele dingen bedenkt.

Geniet!

Het belangrijkste is dat je geniet. Van het brouwproces, van de materie erachter en uiteraard van het eindresultaat. Probeer het gewoon; hobbybrouwen is erg leuk!