Beerpairing; bier bij het eten

beerpairing bier bij het eten

Bij het serveren van een uitgebreide maaltijd denken veel mensen automatisch dat dit samengaat met het serveren van een bijpassend wijntje. Maar gezien de grote verscheidenheid aan bieren die er op de markt is, is dat tegenwoordig een heel goed alternatief.

Beerparing

Het is natuurlijk wel zaak dat je goed nadenkt over de combinaties die je maakt. Bij een visje werkt een lichter bier bijvoorbeeld heel goed, zoals een Weizen of Witbier. Die soorten gaan ook goed samen met een salade, terwijl gegrilde groenten beter geserveerd worden met een stevige Porter. Ook bij een goed stuk vlees kun je het beste een zwaarder bier serveren. Voor gevogelte kies je een blondje, zoals ons eigen Lekker Klimaatje.

Het dessert

Een zoet dessert vraagt om een zoet bier, dus denk aan een Tripel of zelfs Kriek om hierbij te serveren. Als je je gasten liever een kaasplankje serveert, doe dat dan in combinatie met een Dubbel, Stout of de Primaat IPA. Over de foodpairing van bier met chocola hebben we al eerder een blog geschreven.

Aanvullende tips

Het is slim om te beginnen met een bier waar een zuurtje in zit, want dit stimuleert de eetlust. Daarnaast kun je het beste werken met een oplopend alcoholpercentage. Over alcohol gesproken: het is zonde als de gasten tijdens de laatste gangen van je diner al dronken zijn, dus zorg dat je niet de hele avond knallers van meer dan 8% serveert. Wil je meer weten over beerparing, lees dan bijvoorbeeld Bier & food combinaties van Stephen Beaumont of Bier en Spijs van Fiona de Lange en Jo Vaessen.