Bier uit fles vs. bier uit blik

bier uit blik vs bier uit fles

Blikken bier werden lange tijd gezien als inferieure bieren, die gedronken werden door de plaatselijke zwerver die z’n laatste stuivers bij elkaar had geschraapt. Op feesten en partijen zorgde je ervoor dat je flesjes bier serveerde, blikken waren immers voor onderontwikkelden. Dit is echter hard aan het veranderen; en terecht!

Bier moet donker en koel bewaard worden. Wanneer je bier in direct zonlicht bewaart is dit funest voor de kwaliteit. Binnen no-time kun je het weggooien. Hier hebben we eerder al eens over geschreven. Daarom zijn bruine flesjes, die weinig zonlicht doorlaten al beter voor de kwaliteit van het bier, dan volledig doorzichtige (kleurloze) flesjes. Wat nog beter is, zijn dus blikken. Blikken laten helemaal geen zonlicht door en houden je bier beter koel dan dat flesjes doen. Vooral voor biersoorten als IPA’s is het logisch om ze in blik af te vullen. De hoparoma’s blijven in blikken gewoonweg langer bewaard dan in de fles.

Bierdoppen zijn ook helemáál niet bevorderlijk voor de kwaliteit van je bier. In de loop van de tijd komt er vanzelf lucht onder de doppen en zodoende in je bier terecht. Hierdoor kan bier een kartonachtige smaak krijgen. Blikken sluiten veel beter af dan doppen en het is dus niet voor niets dat steeds meer brouwers hun bier afvullen in blikken. Het is alleen jammer dat het afvullen in blikken voor de gemiddelde thuisbrouwer eigenlijk niet haalbaar is.

Het uiterlijk van de blikken wordt ook steeds beter. De mooiste designs komen tegenwoordig voorbij, waardoor het ook leuker wordt om op je verjaardag een knap blik voor iemand z’n neus te zetten. Het juiste glas erbij en de ervaring is compleet.